ZAGREBAČKA BURZA

Na početku trgovinskog tjedna mješovite izvedbe dioničkih indeksa

Bionic
Reading

Prošli tjedan svjetske burze negativno reagirale su na buduće najave povećanja kamatnih stopa i najavu moguće recesije u cilju suzbijana visoke razine inflacije. Domaće tržište kapitala je prošli tjedan završilo u zelenom teritoriju, a početak novog trgovinskog tjedna započelo s mješovitim izvedbama glavnih dioničkih indeksa.

Indeks CROBEX je oslabio 0,1 posto dok je CROBEX10 ojačao 0,3 posto. Od sektorskih indeksa, jedini dobitnik je bio indeks prehrambenog sektora s rastom od 0,1 posto, dok je gubitnike predvodio indeks građevinskog sektora koji je oslabio 0,8 posto.

Ukupan dionički promet je iznosio oko 1,2 milijuna eura. Najviše se trgovalo dionicama Spana, koje su na prometu od oko 217 tisuća eura oslabile za oko 1 posto, uslijed objave da su članovi Uprave stekli ukupno 4.615 dionica. Slijede ih dionice Končara, koje su prikupile oko 193 tisuća eura prometa, pri čemu im je cijena porasla za 3,4 posto.

Titula dobitnika dana među likvidnijim izdanjima je pripala dionici Slatinske banke, čija je cijena porasla 5,4 posto. Na strani gubitnika se našla dionica Alpha Adriatic, koja je potonula 4,7 posto.

Dobitnik dana: Hoteli Haludovo Malinska d.d. +13,33% 0,34

Gubitnik dana: Alpha Adriatic d.d. -4,74% 18,10

CROBEX -0,09% 2.364,22