gornja dubrava

Na istoku Zagreba niče novo urbano naselje za 1500 stanovnika

04.02.2021 u 11:47

Bionic
Reading

U zagrebačkoj gradskoj četvrti Gornja Dubrava trebako bi niknuti novo urbano naselje za oko 1500 stanovnika. Takav je barem plan lokalnih čelnika koji bi na zemljištu od 30,35 hektara gradili naselje Branovečina II

Kako će izgledati zona omeđena ulicom Branovečina na istoku, rubom istoimenog naselja na sjeveru, potokom na jugu te produženim ulicama Klin i Rudolfa Kolaka na zapadu i jugu opisano je u urbanističkom planu uređenja (UPU) koji je ljetos donijela Gradska skupština, piše Poslovni dnevnik.

'Bit će to vrhunsko urbano naselje. Imali smo i javnu raspravu i ideja je odlično prihvaćena. Svima se sviđa, a vlasnici parcela na području budućeg naselja jedva čekaju da počne gradnja. Ponajprije prometnica kroz naselje jer bi ondje sagradili i šoping-centre', kaže Damir Oniško, predsjednik Vijeća četvrti Gornja Dubrava.

Nada se, dodaje, da će se zato što prije ostvariti projekti produženja Ulice Klin sve do Lektrščice, kao i Kolakove, jer će time i veliki dijelovi četvrti Gornja Dubrava i Sesvete biti još bolje međusobno povezani.

'Guram zato da se Ulica Klin produži i prije nego što počne gradnja naselja. Prometnica nije preduvjet za projekt, ali će zasigurno pripomoći ', ističe Oniško.

A što će se sve graditi u naselju? Stambene i poslovne zgrade uglavnom, kao i kuće, i to do visine četiri kata. No, tu i tamo, uz glavne prometnice, dopustit će se i sedmerokatnice.

U samom centru nove Branovečine niknuti bi trebao i društveni objekt poput doma, ambulante ili crkve, a odmah do njega i vrtić za 200 djece. Oba su objekta pozicionirana tako da se do njih iz svakog dijela kvarta može doći u pet minuta.