NE MOŽE POBJEĆI

Musk će morati prodati milijune dionica Tesle jer ga čeka porezni račun od kojeg boli glava

09.11.2021 u 21:25

Bionic
Reading

Izvršni direktor Tesle Elon Musk morat će platiti više od 15 milijardi dolara poreza na paket dioničkih opcija koje je stekao još 2012. godine. Čini se da je to glavni razlog za nesvakidašnju anketu koju je proveo na Twitteru

Musk je tijekom vikenda pitao svojih 62,7 milijuna pratitelja na Twitteru treba li prodati 10 posto Teslinih dionica. Ustvrdio je da će 'poštivati rezultate ankete, bez obzira na ishod'. Rezultati su bili 58 posto za prodaju i 42 protiv nje.

Bez obzira na rezultate ankete, Musk bi vjerojatno počeo prodavati milijune dionica u ovom tromjesečju, tvrdi američki CNBC. Razlog je prijeteći porezni račun veći od 15 milijardi dolara.

Musk je dobio dioničke opcije 2012. kao dio kompenzacijskog plana. Budući da ne prima plaću ili novčane bonuse, njegovo bogatstvo dolazi od dodijeljenih dionica i rasta njihove cijene.

Kako piše CNBC, Musk je 2012. stekao opcije na kupnju 22,8 milijuna dionica po cijeni od 6,24 dolara. Te dionice danas vrijede gotovo 28 milijardi dolara. Opcije istječu u kolovozu iduće godine, a pri sadašnjoj cijeni Musk bi morao platiti čak 15 milijardi dolara poreza.

  • +5
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER

Naime uz savezni porez po stopi od 37 posto, uz dodatnih 3,8 posto neto investicijskog poreza, morao bi platiti i namet koji propisuje Kalifornija od 13,3 posto. Time bi ukupno porezno opterećenje dosegnulo 54,1 posto.

Može se očekivati da Musk toliku količinu neće prodati odjednom, već u nekoliko tranši, kao 2020., kada je prodao udjel vrijedan 12,3 milijarde dolara u tri paketa. Analitičari i porezni stručnjaci očekuju da će Musk krenuti s prodajom u četvrtom tromjesečju 2021.

Iako prodaje velikih paketa dionica vodećih ljudi kompanije u pravilu nisu dobar signal, analitičari smatraju da ovo neće izazvati značajnu korekciju cijene s obzirom na golem interes institucionalnih i malih ulagača za dionice Tesle.