'TJERATE IH U KREDITE'

Mrak Taritaš pokopala Vladinu ideju da krpa kredit mladima

17.11.2016 u 13:28

Bionic
Reading

Zakon o subvencioniranju stambenih kredita koji bi vrijedio godinu dana nije mjera kojom će se popraviti demografska slika Hrvatske, mišljenje je Anke Mrak Taritaš, bivše ministrice graditeljstva iz zastupnice HNS-a u Saboru. Mladim obiteljima država bi, ističe, više pomogla davanjem stanova u povoljan najam

Vlada radi na zakonu po kojem bi mlađima od 45 godina država plaćala pola mjesečne rate stambenog kredita najmanje četiri godine. Subvencija bi se koristila ne samo za kupnju novog stana već i za rabljenu nekretninu.

Aktualni ministar graditeljstva Lovro Kuščević najavio je da će se novi zakon naći u saborskoj proceduri do kraja ove godine. Na snagu bi stupio u prvoj polovici 2017. i vrijedio bi 12 mjeseci.

'Mislim da je to samo reakcija Vlade na kritike zbog ukidanja porezne olakšice pri kupnji prve nekretnine. To je bila stabilna odredba, svako je mogao planirati što i kako učiniti. Ovako se sa zakonom koji će biti na snazi godinu dana donosi nesigurnost. Jedan čas vrijedi, drugi ne vrijedi. Ako se zalažemo za demografsku obnovu to treba biti stabilan u razrađen sustav. Ovo mi se čini kao da s lončićem vode pokušavamo ugasiti požar', rekla je Mrak Taritaš za tportal.

Ističe kako nije smisao tjerati ljude u kupnju nekretnine dizanjem kredita već im omogućiti na najpovoljniji način riješiti pitanje krova nad glavom.

'U razgovor s mladima, kad smo išli s projektom najma, često sam čula kako će u iznajmljenom stanu živjeti roditelji, a oni će urediti nekretninu koju će naslijediti. Hrvati imaju strašno mnogo nekretnina. Ako netko želi kupiti stan možemo mu pomoći, ali ako ne želi tad mu moraš ponuditi drugo rješenje. To znači imati cijeli sustav mjera. A ne da ih tjerate na dizanje stambenih kredita', naglasila je Mrak Taritaš.