NEUJEDNAČEN TEMPO

Mrak Taritaš otkrila tko zabušva u legalizaciji

12.11.2013 u 16:08

Bionic
Reading

Legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada najbolje napreduje u gradovima Dubrovniku, Bjelovaru i Makarskoj, a najmanje su učinkoviti Karlovačka, Vukovarsko-srijemska i Osječko-baranjska županija, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš

Ukupno je zaprimljeno 822.335 zahtjeva za legalizaciju, a do kraja listopada riješeno je njih 57.337 zahtjeva, ili njih 6,97 posto.

Po podacima Ministarstva, rješavanje zaprimljenih zahtjeva najbolje ide u gradu Dubrovniku gdje je riješeno 19,8 posto zahtjeva, Bjelovaru 19,3 posto, a Makarskoj 17,2 posto. Među boljima su i gradovi Vukovar, Vodnjan i Čakovec.

S druge strane, u Karlovačkoj županiji riješeno je tek 2,4 posto, Vukovarsko-srijemskoj 2,7 posto, a Osječko-baranjskoj županiji 2,8 posto zahtjeva, a slabo stoje i Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka županija i grad Osijek.

Podaci o broju riješenih predmeta po djelatniku nadležnih ureda, pokazuju pak da su najučikovitiji službenici Krapinsko-zagorske županije s 208 predmeta po službeniku, gradova Vodnjana (197), Bjelovara (159) i Makarske (133), Splitsko-dalmatinske županije (108) itd., dok su najmanje učinkoviti službenici grada Novigrada (15), Karlovačke županije (23) te gradova Kutine (32), Labina (35), Osijeka (36) i Zagreba (36).

Ministrica Mrak Taritaš podsjeća da su službenici odgovorni gradonačelnicima i županima te da država nema mogućnosti nagraditi ih ili kazniti.

Ministarstvo želi da svi gradski i županijski uredi koji se bave legalizacijom do kraja godine riješe najmanje 20 posto zaprimljenih predmeta, a onima koji ne dostignu taj udjel u pomoć će priskočiti agencija za legalizaciju, čije osnivanje je predviđeno izmjenama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kaže ministrica Mrak Taritaš.

Kako bi točno znalo kojim tempom teče legalizacija, Ministarstvo od 1. prosinca pokreće web aplikaciju pomoću koje će se u gotovo realnom vremenu pratiti rješavanje zahtjeva i po potrebi reagirati angažmanom agencije.

Cilj je, ističe Mrak Taritaš, da do kraja 2015. godine bude riješeno 80 posto od 822.335 zahtjeva za legalizaciju, koliko je ukupno podneseno.