PEVECI PUSTILI SUZE U BJELOVARU

'Možemo jedino plakati sa svojim radnicima'

04.12.2009 u 19:29

Bionic
Reading

Nakon višednevnog skrivanja pred javnošću, Višnja i Zdravko Pevec danas su usred Bjelovara izišli iz crnog Mercedesa (S-420 AMG) kako bi se sastali s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič u sjedištu njezine stranke

Dobavljači kažu da je kupovina vremena koju su Pevecovi uporno nastojali isposlovati zapravo još dublje potopila tvrtku te izražavaju strah da će ikad naplatiti svoja potraživanja. 'Situacija je jako loša. Vrijeme je iscurilo i ostaje vrlo malo mogućih rješenja za spas. Svaki stečaj s preustrojem, ne prihvati li se toga ekipa stručnjaka, loš je za vjerovnike i dobavljače', kazao je Ivan Pobi, direktor tvrtke Limex i partneri, dobavljač Peveca. Vidno potreseni, nakon zatvorenog sastanka, Peveci nisu mogli na ulici izbjeći novinare, pred koje je stao Zdravko. Konfuzan i kontradiktoran, ipak je uspio nekoliko puta jasno prozvati državu, koju smatra glavnim krivcem za poslovni slom.

Zatvoren i osječki Pevec

Tvrtka Pevec nema novca za račun za struju, pa vrata osječkog centraostaju zatvorena do daljnjeg.

Zbog duga od 25.000 kuna, HEP je u četvrtakujutro osječkom centru Pevec isključio struju, pa su radnici biliprisiljeni zatvoriti trgovinu.

Na intervenciju iz osječke gradskeuprave, HEP je kasnije ipak omogućio dovod električne energije za alarmi videonadzor, kako radnici ne bi morali dežurati. Dan kasnije stigaoje i dopis iz uprave Peveca da se centar zatvara do daljnjeg, azaposlenici se upućuju kućama, no ističe se da im time ne prestajeradni staž.

Pred vratima osječkog centra jučer su bila tek četvorica radnikakoji su došli unijeti robu.

'Katastrofa, jutros su zvali iz bankei mene i suprugu, koja također radi u Pevecu, jer nismo platilikredite, a račun nam je u nedopuštenom minusu. Rate kredita su nam 3.000kuna, a nemamo ni za hranu', ogorčen je Ninoslav Majić, otac dvojedjece u dobi od dvije i devet godina.


'Tvrtka Pevec bila je dio velikog hrvatskog i američkog sna koji je, kako to inače kod nas biva, netko morao zaustaviti', kazao je Pevec. Na pitanje tko ga je i zašto zaustavio, Pevec nije izravno odgovorio, no više je puta potvrdio da ključ za spas tvrtke u ovome trenutku ima država. Sve bi se, kaže, moglo riješiti deblokadom računa.

Na pitanje zbog čega do danas nije stao pred radnike, odgovorio je protupitanjem: 'Što da im kažem? Ne skidam sa sebe odgovornost niti je problem u izbjegavanju priznavanja poraza. No u ovome trenutku mogu jedino plakati zajedno sa svojim radnicima.'

'Deblokadom računa zasigurno bi nam pomogle i neke banke s kojima smo obavili razgovore, što bi otvorilo mogućnost i za isplatu plaća, no sada je još uvijek sve neizvjesno', kazao je Pevec. Premda nije željela stati pred novinare, na Zdravkov nagovor, vidno uzrujana i u suzama, Višnja Pevec ipak je pristala poslati poruku svojim radnicima.

Gušeći jecaje rekla je da su se od početka borili za svoje radnike, a borit će se i do samoga kraja. Opovrgnula je nagađanja o bijegu iz zemlje. Istina, kaže, bili smo u Beču na pregovorima u Reiffeissen banci, u kojoj smo dobili pozitivne signale za pomoć, no samo u slučaju deblokade računa.

Višnja Pevec u suzama


Peveci su kazali da je sva njihova imovina pod hipotekom, kao i automobil u kojemu se voze. Đurđa Adlešič istaknula je da je s Pevecima, pa i s radnicima razgovarala isključivo kao njihova sugrađanka, ali je pripomenula da bi do razgovora s resornim ministrom Popijačem moglo doći početkom idućega tjedna.

Zanimljivo je da su radnici, premda obaviješteni da ih Višnja i Zdravko očekuju u upravnoj zgradi, ignorirali njihov poziv te su se vlasnici Peveca nakon razgovora s Đurđom Adlešič uputili u prodajni centar. Inače, bjelovarski kuloari govore da su Višnja i Zdravko Pevec pod policijskom istragom.