PREUZIMANJA

Monsanto se preko BASF-a želi obraniti od napada Bayera

14.07.2016 u 12:29

Bionic
Reading

Američki proizvođač sjemenja i pesticida Monsanto razgovara s njemačkim kemijskim divom BASF-om o mogućem spajanju odjela agrokemijskog poslovanja, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na anonimne izvore

"Razgovori su u početnoj fazi", piše Bloomberg, a "paralelno se nastavljaju i razgovori s Bayerom".

Kupnja BASF-ovog agrokemijskog poslovanja tek je jedna u nizu transakcija koje Monsanto razmatra kao alternativu Bayerovoj ponudi za preuzimanje.

Analitičari banke DZ procijenili su danas vrijednost BASF-ovog agrokemijskog odjela na čak 17 milijardi eura. Dodaju ipak da Monsantova ponuda možda neće predstavljati iskušenje za njemačku kompaniju budući da navodno uključuje samo novoizdane dionice a ne gotovinu.

Razgovori Monsanta i Bayera već tjednima tapkaju u mjestu budući da njemačka kompanija nije spremna povisiti vrijednost početne ponude od 62 milijarde dolara ako im se ne omogući uvid u Monsantove knjige. Američka ga je kompanija pak spremna osigurati samo ako Bayer podigne vrijednost ponude.

Među Monsantovim dioničarima mogao bi zavladati nemir ako uprava odluči kupiti dio BASF-a umjesto da prihvati Bayerovu ponudu od 122 dolara po dionici, koja je 37 posto viša od vrijednosti Monsantovih dionica prije pojave medijskih izvješća o mogućoj ponudi za preuzimanje.

Svojedobno su kružile glasine da bi i BASF mogao podastrti ponudu za Monsanto. Glasnogovornica njemačke kompanije nije ih u četvrtak željela komentirati.