NADIGRAVANJE DIVOVA

Monsanto na čelu vala preuzimanja u agrokemijskom sektoru

18.11.2015 u 17:04

Bionic
Reading

Visoki dužnosnici američke korporacije Monsanto potvrdili su da razgovaraju o eventualnim akvizicijama konkurentskih kompanija, uključujući i vodećeg proizvođača pesticida Syngentu, u sklopu nastavljenih pregovora o konsolidaciji u globalnoj agrokemijskoj industriji

'Vodili smo interne razgovore' o Syngenti i drugim agrokompanijama, izjavio je predsjednik Monsanta Brett Begemann na sastanku s ulagačima u sjedištu kompanije u St. Louisu.

Čelnici kompanije istražuju sve mogućnosti za konsolidaciju u segmentima sjemenja i agrokemije. Izvršni direktor Monsanta Hugh Grant u istupu na tome sastanku konstatirao je da je Monsanto u najboljoj poziciji da bude vodeći konsolidator odnosno vodeći partner u toj industriji koja se mijenja.

Taj najveći svjetski proizvođač sjemenja u kolovozu ove godine odustao je od 45 milijardi dolara vrijedne ponude za preuzimanje konkurentske tvrtke Syngente i nakon toga je gotovo svaki značajniji igrač u industriji poljoprivrednih kemikalija i sjemenja postao predmet razgovora o konsolidaciji, u kontekstu oštrog pada cijena žitarica i dohotka od poljoprivrede.

Prošlog tjedna Syngenta je odbila ponudu kineske državne kompanije China National Chemicala, vrijednu 42 milijarde dolara, izvijestio je Bloomberg. Dupont Co, Dow Chemical i BASF također se spominju u izvješćima među sudionicima razgovora o spajanjima i akvizicijama.

Monsantovi interni razgovori traju otkada se odustalo od zadnje ponude za Syngentu a obuhvaćaju procjenu koristi od podastiranja ponuda za preuzimanje konkurenata, kazao je Begemann.

Po njegovim riječima Monsanto s posebnom pažnjom prati proizvodne linije poljoprivrednih kemikalija koje bi mogao kupiti ako njegovi konkurenti odluče objediniti svoje poljoprivredno poslovanje, poput Dow Chemicala i Duponta, pa budu primorani izdvojiti dijelove poslovanja kako bi ishodili potrebne regulatorne dozvole.

Begemann pritom napominje da su u potrazi za potencijalnim akvizicijskim ciljevima fokusirani na imovinu u segmentu kemije a ne sjemenja.

Izvršni direktor Grant ulagačima je pak kazao da 'prilikom' smatra Kinu zbog sve veće potrošnje soje koja potiče potražnju za pojačanim uzgojem te kulture u Sjedinjenim Državama i u Južnoj Americi. Izdvojio je i mogućnost stvaranja novih osobina te kulture posebno za Kinu i za njihovo patentiranje.

Po njegovim bi riječima svaki sporazum bio strateški prikladan za Monsanto i donio bi značajan rast. No, Monsanto ne mora kupovati agrokemijske rivale ni ulaziti u partnerstvo s njima da bi ispunio financijske prognoze ili planove o rastu, naglašava on.

Wall Street Journal objavio je da Syngenta pregovara o spajanju s Dupontovim poljoprivrednim dijelom poslovanja. Dupont pak vodi odvojene pregovore s Dow Chemicalom o njegovoj jedinici za sjemenje i poljoprivredne kemikalije. BASF je prema dobro upućenim izvorima ove godine pribavio kreditna jamstava za potrebe potencijalne ponude za Syngentu, no zasad ih nisu iskoristili.

Syngenta, Bayer i Dow u utorak nisu bili dostupni za komentar tih informacija. Iz Duponta su kazali da ne žele komentirati glasine odnosno spekulacije.

'Puno se razgovora vodi, ali će samo njih šačica uroditi plodom u budućnosti', kazao je Monsantov Begemann. Dodaje da nema novosti o tome što bi Monsanto mogao učiniti u vezi potencijalne ponude za Syngentu ili neku drugu agrokemijsku kompaniju, Odbio je komentirati jesu li razgovarali s Bayerom.

Po njegovim je riječima tema internih razgovora bila i mogućnost sklapanja novih partnerstavaj odnosno sporazuma o dozvolama s drugim kompanijama.

Zasad je Monsanto ipak fokusiran na osnovnu djelatnost, poručio je na kraju Begemann, uz napomenu da će razmotriti svaku priliku koja se eventualno ukaže.