ZAJAM EBRD-A

MOL-u 200 milijuna eura za skladišta plina

18.06.2009 u 12:57

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) dodijelila je mađarskom MOL-u zajam od 200 milijuna eura za financiranje postrojenja za dovršenje projekta strateškog skladišta plina i spremna je sudjelovati u financiranju plinovoda Nabucco, priopćeno je iz te banke.

EBRD želi dati poticaja povećanju raspoloživih rezervi plina u Mađarskoj, koja je u siječnju tijekom rusko-ukrajinske krize sudjelovala u opskrbi plinom Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, kazao je direktor za promet u EBRD-u Riccardo Puliti.

Zajam s rokom otplate od osam godina MOL će iskoristiti za dovršenje preuređenja rezervoara Szoreg 1 u podzemno skladište s 1,2 milijarde prostornih metara kapaciteta namijenjenih pohrani strateških rezervi i 700 milijuna prostornih metara za komercijalno skladištenje.

Puliti je nadalje kazao kako EBRD vjeruje da je potpisivanje međuvladinih sporazuma o plinovodu Nabucco moguće dokončati do srpnja, nakon čega je EBRD spreman preuzeti ključnu ulogu u financiranju toga projekta.

EBRD može financirati do 35 posto projekata u čijem financiranju sudjeluje, no Puliti je naglasio da će se u slučaju Nabucca zadržati ispod te razine. 'Prema statutu bi bilo do 35 posto, ali Nabucco je tako ogroman projekt da to nećemo biti u stanju'.