IVICA PIRIĆ:

'Mnogima smeta to što vodim Plenkovića i naše biznismene u Ukrajinu'

18.11.2016 u 06:30

Bionic
Reading

Ivica Pirić, bivši nogometaš Hajduka, Zagreba i Splita, glavni je inicijator i organizator Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma koji će se idući ponedjeljak 21. studenog održati u Kijevu. Na njemu će sudjelovati 80 hrvatskih tvrtki, a delegaciju predvodi premijer Andrej Plenković

Uz hrvatskog šefa Vlade forum će otvoriti ukrajinski premijer Vladimir Grojsman. Pirić očekuje da će susret hrvatskih i ukrajinskih biznismena biti jednako uspješan kao sličan skup u Splitu, također u njegovoj organizaciji, održan u svibnju. Tada su pokrenuti pregovori, tvrdi Pirić, o dva velika posla koji su na korak do realizacije, odnosno potpisivanja ugovora.

Savjetovao ga i premijer Plenković

'Ne mogu još otkrivati o čemu je točno riječ. Radi se o velikim strateškim poslovima važnim za Hrvatsku i Ukrajinu. Ako sve bude po planu, otvorit će se od 2000 do 3000 novih radnih mjesta u Hrvatskoj i nekoliko tisuća u Ukrajini', rekao je za tportal Pirić.

Skup u Kijevu, kaže, priprema u zadnja četiri mjeseca. U tome mu pomaže Ukrajinska gospodarska komora i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko, a korisne savjete dao mu je i sam hrvatski premijer.

'Plenkovića sam upoznao prije nego što je postao predsjednik Vlade na jednom primanju u Zagrebu. Spojio nas je naš zajednički prijatelj, veleposlanik Levčenko. Forum u Kijevu trebao je biti održan mjesec dana prije, 25. listopada, ali kad je Plenković postao premijer, doznali smo da će u studenom posjetiti Ukrajinu i tad smo sve pomakli', objasnio je Pirić.

Plenković je otprije u dobrim odnosima s Ukrajincima jer je kao europarlamentarac bio predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji.

Ukrajinci žele naše prehrambene proizvode

Za razliku od njega, hrvatski poduzetnici jako slabo poznaju tu državu. Pirić kaže kako niti jedna tvrtka osim Podravke nema svoje proizvode na ukrajinskom tržištu.

'Ukrajincima su jako interesantni naši prehrambeni proizvodi: pršut, sir, vino, maslinovo ulje, riblje konzerve. Njihovi biznismeni zainteresirani su za ulaganje u hrvatski turizam. Morate znati da je Ukrajina jako važan faktor u globalnom gospodarstvu. Najveći su svjetski izvoznici pšenice, kukuruza, umjetnog gnojiva, metala, suncokretovog ulja…', istaknuo je Pirić.

Kako bi potaknuo jače povezivanje poduzetnika, uskoro u Kijevu otvara i Ukrajinsko-hrvatski gospodarski dom

Na pitanje zbog čega dosad naše kompanije nisu bile više prisutne u toj zemlji, Pirić je odgovorio kako bi to trebalo pitati one koji primaju plaću i zadatak im je da otvaraju vrata hrvatskim kompanijama, a nisu napravili ništa u zadnjih 25 godina.

'Mnogima je zasmetalo to što sam organizirao skup u Splitu'

'Nisam mogao vjerovati da ću organiziranjem foruma u Splitu protiv sebe okrenuti velik broj ljudi u Hrvatskoj kojima je to zasmetalo. Ne želim govoriti o imenima, sami će se prepoznati', rekao je Pirić.

S Ukrajinom je povezan zadnjih 13 godina. S obitelji živi u Splitu, ali velik dio godine provodi u Kijevu, u kojem ima poslovne obaveze. Pirić je od 2003. do 2008. bio igrač kijevskog Arsenala, a nakon što je objesio kopačke o klin, nastavio je raditi kao nogometni menadžer s Fifinom licencom.

'Počasnim sam konzul Ukrajine u Hrvatskoj te predsjednik Ukrajinske gospodarske komore za Hrvatsku, BiH i Sloveniju. Za svoj humanitarni rad nagrađen sam najvećim ukrajinskim odličjima koja može dobiti jedan stranac', istaknuo je Pirić.