GOSPODARSKI FORUM

Doznali smo koje kompanije idu s Plenkovićem u Kijev

16.11.2016 u 12:56

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković i predstavnici 60-ak hrvatskih tvrtki u nedjelju putuju u Kijev na veliki Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum. Plenković će se susresti s predsjednikom ukrajinske vlade, a hrvatski gospodarstvenici u ponedjeljak (21. studenoga) na gospodarskom forumu imat će priliku dogovoriti poslovnu suradnju i predstaviti se velikom ukrajinskom tržištu

Uz Plenkovića u Kijev će otputovati, neslužbeno doznajemo, vjerojatno i potpredsjednica Vlade za gospodarstvo Martina Dalić. Posjet hrvatskih gospodarstvenika organizira Hrvatska gospodarska komora koja ističe kako postoji velik potencijal za jačanje gospodarsko trgovinskih odnosa Hrvatske i Ukrajine.

'Osobito u području poljoprivredno-prehrambenog sektora, trgovine, strojogradnje, infrastrukturnih radova, energetike i turizma', navode u HGK-u.

U Kijev putuju predstavnici Podravke, Vindije, Kraša, Zvijezde, Paške sirane, Badela, Končara, Dalekovoda, Ine, LNG Hrvatske, Dalekovoda, Đure Đakovića, Adriadizela, Ivanićplasta, Stražaplastike… 

'U posljednje dvije godine ukrajinski BDP se prepolovio. Samo u 2015. zabilježen je pad BDP-a od 9,9 posto, a inflacija se popela na 43,3 posto', istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović dodavši da u nadolazećem razdoblju očekuje pronalazak mirnog rješenja za sukob kao i financijsku pomoć i investicije što će rezultirati gospodarskim rastom i jačom gospodarskom suradnjom.

Burilović naglašava da je Ukrajina 26. najmnogoljudnija zemlja svijeta sa oko 45 milijuna stanovnika, što je tržište desetak puta veće od hrvatskog. Najveće prilike za naše tvrtke predsjednik HGK vidi u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, trgovini, farmaciji, strojogradnji i energetici.

Očekuje da će primjena Ugovora o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine (DCFTA) od 1. siječnja 2016. dugoročno povoljno utjecati na povećanje robne razmjene između RH i Ukrajine, no upozorava da je bitno u što skorijem roku normalizirati poslovanje.

'U ovom trenutku prioritet je provedba mirovnog sporazuma iz Minska. To je preduvjet za poslovanje i dokaz tvrtkama da su njihov kapital i potraživanja sigurni na ovom tržištu', smatra Burilović i dodaje da upravo to predstavlja najveći problem našim tvrtkama koje posluju u Ukrajini.

'Stanje se stabilizira i unatoč otežanom poslovanju treba ulagati još veće napore u unaprjeđenje suradnje jer naše tvrtke mogu puno toga ponuditi ovom tržištu. Uvjeren sam da će hrvatske tvrtke spremne dočekati i iskoristiti poboljšanje poslovne klime u Ukrajini', kaže Burilović.