POZITIVAN SIGNAL?

MMF zadovoljan ali traži konkretnije mjere

Slavko Linić

Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek/CROPIX

Izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje je prošli tjedan održalo više sastanaka s hrvatskim dužnosnicima, zadovoljno je smjernicama Vlade za izračun proračuna te sada očekuje njihovu realizaciju

Jedino s čime se MMF ne slaže s Vladom, piše Business.hr, je rast BDP u ovoj godini. Ministarstvo financija ove godine očekuje 0,8 postotni rast BDP-a, a MMF i druge financijske institucije uvjereni su u njegov pad u 2012. godini.

'MMF smatra da su Vladina očekivanja od investicija u ovoj godini prevelika', kaže sudionik jednog sastanka s izaslanstvom MMF koji je želio ostati anoniman.

Čak ako se i realiziraju neke važne investicije, njihov utjecaj na BDP teško će biti vidljiv tijekom ove godine, ocjena je MMF-a. Slično razmišljaju i analitičari velikih domaćih banaka koji su se također susreli s predstavnicima MMF-a, piše Business.hr.

Željko Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), u kojoj je također boravilo izaslanstvo MMF-a, u razgovoru za Vjesnik dao je signal kako je ta međunarodna institucija zadovoljna radom Vlade.

'Postoje izgledi da oni prihvate opredjeljenje iz smjernice kao prvi korak prema jačoj fiskalnoj konsolidaciji, ali je sasvim izvjesno da će pritom tražiti precizno utvrđivanje konkretnih mjera', izjavio je Rohatinski. Te konkretne mjere zapravo su daljnji rezovi, otpuštanja i smanjivanje plaća.

'Ljudi iz MMF-a jasno su poručili kako nema nikakve konsolidacije ni restrukturiranja bez otpuštanja', rekao je jedan dužnosnik za Business.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi