snažan oporavak

MMF povisio procjenu rasta američkog gospodarstva na sedam posto

02.07.2021 u 07:23

Bionic
Reading

Gospodarstvo SAD-a porast će u 2021. godini za sedam posto, najnovija je prognoza MMF-a, značajno optimističnija od travanjske, a temelji se na snažnom oporavku od pandemije, kao i pretpostavci da će planovi predsjednika Bidena o infrastrukturnoj i socijalnoj potrošnji u većini biti usvojeni

Naime, Međunarodni monetarni fond (MMF) u projekciji iz travnja predviđao je rast američkog BDP-a u ovoj godini od 4,6 posto. Fond je povećao i prognozu rasta američkog gospodarstva za 2022. godinu, na 4,9 posto, u odnosu na travanjskih 3,5 posto.

Nove prognoze pretpostavljaju da će američki Kongres ove godine usvojiti planove administracije predsjednika Joea Bidena, usmjerene na zapošljavanje te ulaganja u podizanje standarda američkih obitelji, u obliku sličnom izvornim prijedlozima, a koji između ostalog uključuju značajne socijalne izdatke i poreznu reformu.

Izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva ustvrdila je da će navedenim SAD usvojiti brojne preporuke koje je im je MMF godinama davao, uključujući ulaganja u povećanje produktivnosti, obrazovanje, kao i omogućavanje pristupa većeg broja žena američkoj radnoj snazi.

"Povećat će kratkoročnu potražnju, povećavajući BDP za kumulativnih 5,25 posto od 2022. do 2024. godine", izjavila je Georgieva na konferenciji za novinare, dodajući da će dva programa koje bi Kongres trebao usvojiti dovesti do trajnog rasta dohodaka i životnog standarda, uz porast BDP-a za jedan postotni bod i nakon deset godina.

Naime, MMF smatra da bi Sjedinjene Države trebale prioritetno ulagati u programe koji imaju najveći utjecaj na povećanje produktivnosti, zatim na povećanje sudjelovanja građana u radnoj snazi, na smanjenje siromaštva, kao i na poticanje tranzicije gospodarstva s ugljika.

Naveli su da bi Sjedinjene Države za postizanje ovih ciljeva trebale koristiti poreznu politiku, smanjujući "loše naciljane" porezne izdatke, a povećavajući savezne poreze na gorivo te uvodeći druge poreze na ugljik.