VIŠI POREZ, ZAMRZNUTE PLAĆE

MMF odobrio Srbiji tri milijarde eura

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 26.03.2009 15:47
  • Objavljeno 26.03.2009 u 15:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vlada Srbije dogovorila je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kreditni stand by aranžman u iznosu od oko tri milijarde eura, koji će trajati do travnja 2011. godine

Novi stand by aranžman Srbije s MMF-om zamijenit će postojeći kreditni aranžman, koji je odobren u siječnju i koji je predviđao povlačenje 402,5 milijuna eura.

Ministrica financija Diana Dragutinović izjavila je da će ekonomska politika vlade Srbije biti prilagođena ekonomskoj krizi rebalansom proračuna, koji će se zasnivati na promjeni porezne politike i smanjenju proračunskih rashoda.

Kako je navela, planirane su proračunske uštede od oko 60 milijardi dinara (oko pet milijardi kuna) i povećanje prihoda od 40 milijardi dinara temeljem povećanja poreza.

Diana Dragutinović najavila je da će mjesečni prihodi veći od 12 tisuća dinara, u što su uračunati plaće, mirovine, ugovori u djelu, honorari, isplate od dividendi i drugi prihodi, biti oporezovani sa šest posto.

Rebalansom proračuna bit će zamrznute plaće i penzije u ovoj godini na nivou iz prosinca 2008, dok je ranije bilo predviđeno da plaće proračunskih korisnika mogu rasti najviše do nivoa inflacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi