STALNI RAST CIJENA

Mislite da su stanovi u Zagrebu skupi? Pazite tek koliko koštaju u Ljubljani

  • Autor: S. M.
  • Zadnja izmjena 09.08.2021 10:22
  • Objavljeno 09.08.2021 u 10:12
Vizura zgrade R5 uzdiže se iznad željezničkog kolodvora u Ljubljani

Vizura zgrade R5 uzdiže se iznad željezničkog kolodvora u Ljubljani

Izvor: Profimedia / Autor: bozac / Alamy / Alamy / Profimedia

Cijene rabljenih stanova u višestambenim zgradama u Ljubljani porasle su čak 48 posto u razdoblju između 2015. i 2020. godine

Prošle je godine prosječna cijena stana u Ljubljani bila rekordna treću godinu zaredom i bila je gotovo 70 posto iznad prosječne cijene u cijeloj Sloveniji.

Ljubljanu karakterizira stalan rast potražnje za stambenim nekretninama u stambene svrhe, kao i za ulaganja i daljnje iznajmljivanje, prenosi RTV Slovenije.

U 2020. prosječna cijena stanovanja (medijana) na državnoj razini iznosila je 1750 eura po četvornom metru. Cijene stanova u višestambenim zgradama u Sloveniji dosegle su najvišu povijesnu razinu. Daleko najviše su cijene stanova u glavnom gradu.

Prosječna cijena stana u višestambenoj zgradi u Ljubljani lani je bila 69 posto viša nego u Sloveniji i već je bila blizu granice od 3.000 eura po četvornom metru.

U centru Ljubljane kvadrati su najskuplji

U centru Ljubljane kvadrati su najskuplji

Izvor: Profimedia / Autor: bozac / Alamy / Alamy / Profimedia

Najviše cijene su u analitičkom području centra, gdje je medijana prošle godine iznosila 3280 eura po četvornom metru. Cijene u centru kretale su se od 2.000 eura za neobnovljene i loše održavane stare stanove do 6.500 eura po četvornom metru, koliko je koštala i dva stana od oko 100 četvornih metara u Vili Urbana. Većina stanova prodana je po cijeni od 2700 do 3800 eura po četvornom metru.

Cijene stanova bile su tek nešto niže na području Viškog polja, Brda, Vrhovca (3230 eura), gdje su se uglavnom prodavali noviji i natprosječni stanovi. U ostalim dijelovima Ljubljane nije bilo većih razlika između cijena rabljenih stanova. Raspon cijena bio je velik, ali u prosjeku su bili oko 10 posto ispod cijena stanova u centru. Većina stanova prodana je po cijeni od 2.500 do 3.500 eura po četvornom metru.

Cijene novih stanova kretale su se od najviših u centru (6.800 eura) i vila na Viču (do 6.000 eura) do najnižih u Šiški, Črnučama i Sostreu (2.800 eura). Prosječna cijena novog stana u Ljubljani prošle godine bila je 3200 eura po četvornom metru s porezom, ali bez uzimanja u obzir garaža ili mjesta za parking.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!