KORPORATIVNO UPRAVALJANJE

Mirovinci pojačavaju nadzor dioničkih društava

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 14.09.2010 13:27
  • Objavljeno 14.09.2010 u 11:32
Damir Grbavac

Damir Grbavac

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava pri HGK predstavilo je javnosti Kodeks sudjelovanja mirovinskih društava u korporativnom upravljanju, koji predviđa aktivnije sudjelovanje 'mirovinaca' u nadzoru, kontroli i praćenju dioničkih društava u kojima imaju udjele

'Svrha ovog Kodeksa jest ta da sami sebi propišemo dionički aktivizam budući da mirovinski fondovi imaju sve veće udjele u društvima izlistanim na Zagrebačkoj burzi', rekao je Damir Grbavac, predsjednik Udruženja, naglašavajući da je to u skladu sa svjetskom praksom. 'Kod nas je ovo pitanje još važnije zbog niske likvidnosti tržišta', dodao je Grbavac.

Kodeksom se uređuju temeljna načela i pravila odgovornog ponašanja mirovinskih fondova u korporativnom upravljanju dioničkih društava u cilju zaštite interesa mirovinskih fondova kao dioničara.

'Ovim dokumentom u konačnici se štiti imovina milijuni pol građana, članova mirovinskih fondova', istaknula je Branka Vladetić iz AZ fonda.

Kodeksom su definirani načini komunikacije s izdavateljima, koji obvezuju mirovinska društva na pridržavanje pravila o sprečavanju sukoba interesa i korištenja povlaštenih informacija, zatim praćenje poslovanja dioničkih društava, djelovanje u nadzornim tijelima, ostali oblici djelovanja u korporativnom upravljanju te izvještavanje.

Između ostalog, dionički aktivizam predviđa ulazak u nadzorne odbore u društvima u kojima 'mirovinci' imaju više od 10 posto udjela te sazivanje izvanrednih skupština dioničara u društvima u kojima je došlo do problema u poslovanju, a uprave ne žele surađivati s predstavnicima vlasnika.

Na temelju iskustava u radu, udruženje će objavljivati 'bijelu listu izdavatelja', tj. popis izdavatelja koji se ističu dobrim korporativnim upravljanjem.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!