POSLOVNA EKSPANZIJA

Mirko Norac uskrsnuo je među braniteljima. Istražili smo kako mu ide zaštitarski biznis

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 07.08.2018 09:50
  • Objavljeno 07.08.2018 u 09:45
Mirko Norac

Mirko Norac

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Na subotnjoj svečanosti povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Ljubovu pojavio se i Mirko Norac, nekadašnji zapovjednik zbornog područja Gospić u vrijeme akcije Oluja. To je jedna od rijetkih prilika kad je Norac nazočio nekom javnom skupu posvećenom braniteljima nakon odsluženja kazne za ratni zločin

Norac je nakon povratka iz zatvora ušao u zaštitarski biznis. Krajem 2015. osnovao je zaštitarsku tvrtku Noky Security. Formalni vlasnik njegov je otac Ante Norac-Kevo, a poslovanjem trenutno upravljaju direktori Anton Šajgo i Mario Mikulić.

Sam Norac nije mogao sjesti u direktorsku fotelju ili biti upisan kao vlasnik jer je pravomoćno osuđen za ratni zločin pa je u upravi prijavljen samo kao prokurist.

U prvoj godini poslovanja imali su promet od 5,7 milijuna kuna, a lani su prihodi narasli tri puta, dosegnuvši 16,7 milijuna kuna. Snažnim rastom kompanija se lani probila u društvo top 10 najvećih zaštitara u Hrvatskoj.

U prvoj godini poslovanja najveći iskorak je bio preuzimanje brige o sigurnosti dvaju trgovačkih centara u Osijeku, Avenue Malla i Portanove. Prošle godine se tvrtka okrenula javnim natječajima i, između ostaloga, dobila posao zaštite zagrebačkih gradskih muzeja, kulturnih manifestacija te gradskih stanova i poslovnih prostora.

Poslovnu ekspanziju pratio je rast broja zaposlenih, koji se u odnosu na 2016. gotovo udvostručio i trenutno iznosi 166 djelatnika. Noky Security izdvaja se od konkurencije po višim plaćama koje u prosjeku iznose 4.884 kune i na koje otpada gotovo 85 posto poslovnih prihoda.

  • +27
  • +24

Ljubovo: Predsjednica RH na svečanosti otkrivanja spomen obilježja poginulim braniteljima

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Unatoč osjetom rastu prihoda i plaća, ostali poslovni pokazatelji nisu osobito impresivni. U 2017. ostvarena je dobit od 263,6 tisuća kuna uz neto maržu od svega 1,58 posto. Stabilnost poslovanja ugrožava relativno visoki dug od kupaca koji je krajem 2017. iznosio 4,3 milijuna kuna (više od četvrtine prihoda) i doveo do negativnog operativnog novčanog tijeka od 421,9 tisuća kuna.

Kako bi mogla uredno izvršavati obveze tvrtka se sufinancira kratkoročnim zajmovima, koji su krajem 2017. dosegnuli 3,2 milijuna kuna. Zbog velikog udjela duga u financiranju bonitet nije na visokoj razini. Naime, kapital društva iznosi 81.600 kuna dok su tekuće obveze 5,8 milijuna kuna.

  • +2

Mirko Norac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Za stabilnije poslovanje Norčeva tvrtka trebat će poboljšati naplatu, a značajniju dobit može očekivati ako uđe među prvih pet igrača.

Inače, vodeća zaštitarska tvrtka s prihodom od 252,3 milijuna kuna je Securitas Hrvatska, švedski zaštitarski div koji je na hrvatsko tržište ušao prije sedam godina kupnjom tvrtke Zvonimir Security.

Securitas Hrvatska je izbila na prvo mjesto istisnuvši dugogodišnjeg lidera Sokol Marić, koji se našao u financijskim problemima zbog sloma Agrokora, njegovog najvećeg klijenta.

Među istaknutim igračima u zaštitarskom biznisu su još Klemm Security, Bilić-Erić i AKD Zaštita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!