VIŠESTRUKA POMOĆ

Ministrica Vučković predstavila mjere pomoći za poljoprivrednike

02.04.2020 u 19:53

Bionic
Reading

Vlada je prihvatila paket mjera protiv gospodarske krize te ograničila zapošljavanje i odustala od nabavke borbenih aviona. U paketu mjera je i onaj vezan uz hrvatsku poljoprivredu o kojem je u središnjem Dnevniku HRT-a govorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ministrica kaže da su dosadašnje mjere uzrokovale poteškoće u prometovanju mlijekom, voćem, povrćem i drugim poljoprivrednim proizvodima.

'Viškovi mlijeka će se otkupljivati od udruženja malih mljekara ili proizvođačkih organizacija', rekla ministrica.

Do 10. svibnja moglo bi biti preko 2 milijuna litara viška, a ministrica kaže da prate situaciju te se nadaju da će ipak to biti manje.

Kada je riječ o interventnom otkupu voća i povrća, Vučković kaže da su održali sastanak s predstavnicima svih trgovačkih lanaca. 'Neki su nas načelno podržali, a neki s konkretnim aktivnostima' rekla je.

  • +109
Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac... Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

'Dođe li do poremećaja po pitanju voća i povrća, Vlada će reagirati, to je i predviđeno prvim setom mjera' dodala je.

U pripremi je i aplikacija 'Digitalne tržnice' koja bi trebala proraditi u roku od 30 dana.

Upitana što napraviti s uvozom proizvoda u plastičnoj ambalaži koji dolaze s područja žarišta koronavirusa, ministrica je rekla kako nema znanstvenih dokaza da se COVID-19 može prenositi putem hrane, uz naglasak da je teoretski veći rizik s hranom koja dolazi s tih područja. 

'Što više proizvoda koji su proizvedeni s manje transporta, domaći proizvodi, to bolje', naglasila je Vučković.  

Izrazila je zadovoljstvo mjerama Europske komisije za ribarstvo. 'Mi smo jako zadovoljni predloženim mjerama. Današnji prijedlog za sektor ribarstva obuhvaća sve naše temeljne prijedloge vezano za privremenu obustavu i za skladišne potpore te za potpuno nove državne potpore u akvakulturi', zaključila je.