OSTOJIĆ NA VERN-U

Ministre, a zašto turistima ne bismo 'prodavali' naše tenkove i avione?

13.11.2012 u 17:53

Bionic
Reading

'Tek onda kad svakome gostu budemo mogli priuštiti nezaboravne emocije, moći ćemo reći da smo uspješni u turizmu', naglasio je resorni ministar Veljko Ostojić u svom današnjem izlaganju na zagrebačkom veleučilištu Vern

Kao velike slabosti naše najznačajnije gospodarske grane Ostojić je istaknuo nekvalitetno upravljanje destinacijama i nedostatak novih, originalnih proizvoda koji bi motivirali turiste da dolaze u Hrvatsku tijekom cijele godine.

'Uzmimo za primjer jedrenje. Kod nas je ono najatraktivnije na svijetu. Ali nedostaju nam škole jedrenja, s njim bi mogli povezati i biologiju mora. Mogli bi napraviti svjetski uspješnu cjelogodišnju priču', mišljenja je Ostojić.

Najavio je za sljedeću godinu povećanje investicija u turizam s ovogodišnjih 1,5 milijardi kuna na 2,5, 3 milijarde kuna te izradu satelitske bilance koja bi trebala pokazati stvarne prihode i učinke od turizma.

Ostojić je uvjeren kako će skorašnje smanjenje stope PDV-a povećati konkurentnost turizma ali i velika reforma zakonske regulative za turističku i ugostiteljsku djelatnost.

Ministrove najave pozdravili su Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija, i predstavnik hotelijera Kristian Šustar.

Trezner je zatražio uključenje multidisciplinarnih stručnjaka u stvaranje novih turističkih proizvoda, dok je Šustar zatražio povećanje broja hotela i kampova kao temelja za produženje turističke sezone.

Nakon njihovog izlaganja Ostojiću je postavljeno nekoliko pitanja od strane studenata Verna. Jedan je predloži da se u turističku ponudu uključe i hrvatske oružane snage, odnosno da turisti za novac mogu letjeti u migovima ili pucati iz tenkova. Kao primjere za to naveo je Rusiju, Kambodžu i Vijetnam.

Ostojić mu je, uz ogradu kako nije stručnjak za oružje, odgovorio kako je pitanje bismo li uopće bili konkurentni na tom području i da postoji čitav niz drugih sadržaja kojima bismo mogli privući turiste.