LOŠA PORUKA INVESTITORIMA

Ministarstvo kulture poskupljuje Končarovu investiciju

31.10.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Nakon što je u travnju Ministarstvo kulture područje otoka Sv. Katarina proglasilo kulturnim dobrom, i to netom po završetku međunarodnog natječaja za dodjelu koncesije za projekt Brijuni Rivijera, Grad Pula je uložio žalbu na koju je Ministarstvo prije nekoliko dana odgovorilo novim rješenjem kojim ne samo da potvrđuje status kulturnog dobra za područje otoka Sv.Katarina, već se u istu kategoriju svrstava i područje vojnog kompleksa Monumenti

U Puli smatraju da proglašenje cjelokupnog vojnog kompleksa na područjima otoka Sv. Katarina i Monumenti kulturnim dobrom, zaustavlja projekt Brijuni Rivijera.

Naime, pulski gradonačelnik Boris Miletić osim što je izrazio nezadovoljstvo novim rješenjem Ministarstva kulture RH, ujedno i upozorava da je bez kapitalnih projekata i investicija teško razmišljati o daljnjem sustavnom razvoju kako lokalne zajednice, tako i hrvatskog turizma.

'To je loša vijest ne samo za Pulu, već i za sve potencijalne investitore koji žele ulagati u hrvatski turizam, a kojemu su upravo projekti poput Brijuni Rivijere prijeko potrebni. Država mora odlučiti želi li održiv razvoj i nova radna mjesta ili muzej', poručuje Miletić. Ističe i da za građane Pule nema dileme, jer žele nova radna mjesta i priliku da u gradu u kojemu su rođeni pošteno žive od svog rada.

Goran Veljović, pravni zastupnik Danka Končara, kaže da ne može nagađati kako će se sada cijela ta situacija reflektirati na projekt.

'Mi nismo stranka u postupku i ne možemo se žaliti. Normalno da to investitorima komplicira život. Dali smo ponudu koja je bila prihvaćena dok to područje još nije bilo kulturno dobro. Ono što sigurno znamo je da će proglašenje kulturnim dobrom poskupiti investiciju i vrijeme da se ona realizira. Sasvim sigurno, nama kao investitorima, to ne olakšava situaciju', ističe odvjetnik Veljović.

U Končarovom projektu teškom preko 40 milijuna eura ipak je još dosta nepoznanica. Tako je i iz Ministarstva graditeljstva upozoreno da se bivši vojni objekt koji se planira izgraditi u hotel nalazi na pomorskom dobru, što znači da nikakva gradnja nije dozvoljena. Zemljište bi bilo potrebno izuzeti iz pomorskog dobra, da bi ga se moglo prenamijeniti, za što je potrebno posegnuti i u prostorne planove Pule.

Gradonačelnik Pule smatra da zbog odluka Ministarstva kulture upravo ti spomenici kulture svakim danom sve više propadaju i ne zna se tko će i u koje svrhe u njih ulagati. 'Mora se uspostaviti ravnoteža između otvaranja novih mogućnosti za razvoj grada i potrebe za očuvanjem bogate kulturne i povijesne baštine', poručuje Miletić, dodajući da je Pula do sad pokazala da to zna i može.