bez otkazivanja aranžmana

Ministar turizma: Nema opasnosti za turiste

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2017 14:52
  • Objavljeno 18.07.2017 u 14:52
Ministar Capelli: Nema opasnosti za turiste

Ministar Capelli: Nema opasnosti za turiste

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Brojni turisti ne odlaze iz Splita i okolnih mjesta zbog požara niti otkazuju aranžmane, no i oni su kao i stanovnici zabrinuti te vjeruju da će se sve što prije uspješno završiti, a s obzirom na upite onih koji tek trebaju doći postoji tek mogućnost da neki od njih odgode dolazak za koji dan

Doznaje se to u utorak iz razgovora s turističkim djelatnicima i predstavnicima turističkih ureda iz Splita i okolnih mjesta, koji redom ističu da zbog požara nema i nije ni bilo panike među turistima, koji su uz pomoć domaćina, kao i ostali stanovnici slijedili upute kriznog stožera.

Svi ističu da je u Splitu i okolici, od Omiša do Trogira, ovih dana iznimno velik broj turista, neki kažu najviše dosad, što zbog održavanja Ultra Europe festivala, koji se nakon vikenda na Poljudu početkom tjedna preselio na otoke, a što zbog početka 'špice' sezone.

Trenutno je po podacima Ministarstva turizma iz sustava eVisitor, u Splitu odnosno na području Splitske rivijere (Split, Omiš, Podstrana i Dugi Rat) registrirano oko 40 tisuća turista, a na području cijele Splitsko-dalmatinske županije oko 170 tisuća.

Ministar Cappelli: nema opasnosti za turiste

Komentirajući aktualnu situaciju na upit Hine, ministar turizma Gari Cappelli prvo je izrazio žaljenje svim stanovnicima i turistima koji borave na ugroženom području, a potom zahvalnost svim vatrogasnim postrojbama, volonterima i drugima koji ulažu enormni trud i bore se s vatrenom stihijom.

'Prema informacijama koje imam sustav dobro funkcionira i poduzimaju se sve radnje kako bi se požari u potpunosti zaustavili. U stalnom smo kontaktu sa svim lokalnim turističkim zajednicama, te u ovom trenutku nemamo informaciju o otkazivanjima aranžmana turista kojima svima poručujem da se pridržavaju jasnih uputa iz kriznog stožera te da imaju razumijevanja i strpljenja za nastalu situaciju koja će, vjerujem, uskoro biti riješena', poručuje ministar Cappelli.

Svi ističu da je u Splitu i okolici, od Omiša do Trogira, ovih dana iznimno velik broj turista, neki kažu najviše dosad, što zbog održavanja Ultra Europe festivala

Svi ističu da je u Splitu i okolici, od Omiša do Trogira, ovih dana iznimno velik broj turista, neki kažu najviše dosad, što zbog održavanja Ultra Europe festivala

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Naglašava i da, iako gašenje požara i dalje traje, prema informacijama s terena opasnosti od većih ugroza za turiste koji se nalaze na tom području nema te da je cjelokupna situacija u tom smislu pod kontrolom.

Splitska TZ: turisti su informirani, zahvaljujemo svima

Zahvaljujući prije svega svim vatrogascima, građanima, Torcidi, medijima i turistima koji su pomogli i još pomažu u teškim satima za Split i županiju, iz Turističke zajednice grada Splita poručuju da su svi turisti s opožarenih područja zbrinuti i nisu ugroženi.

'Tijekom cijele noći, jutra i dana, primamo upite turista te smo u suradnji s turističkim djelatnicima, hotelijerima, privatnim iznajmljivačima i kampovima, pronašli zamjenski smještaj za one s ugroženih područja, od kojih se većina već vratila u svoj prvobitni smještaj. Zbog sigurnosti i informiranosti turista, o zatvorenim cestama i ponašanju u ovoj situaciji te drugome, dijelili smo u našim informativnim centrima i putem Facebook stranice brojne savjete i informacije, te pozivamo sve putničke agencije, hotele i iznajmljivače da ih dijele', kaže direktorica splitske TZ Alijana Vukšić.

Naglašava i da se turisti ponašaju u skladu s uputama, da se zračni promet iz i u Split odvija normalno, kao i da trajekti i autobusi voze redovito.

Vukšić poziva sve turiste da se za bilo kakvu pomoć obrate u turističke informativne centre, prate i ostavljaju komentare na društvenim mrežama kako bi svi bili što bolje informirani.

U Splitu odnosno na području Splitske rivijere (Split, Omiš, Podstrana i Dugi Rat) registrirano je oko 40 tisuća turista, a na području cijele Splitsko-dalmatinske županije oko 170 tisuća.

U Splitu odnosno na području Splitske rivijere (Split, Omiš, Podstrana i Dugi Rat) registrirano je oko 40 tisuća turista, a na području cijele Splitsko-dalmatinske županije oko 170 tisuća.

Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

'Žalimo sa svima koji su pretrpjeli bilo kakve materijalne ili druge gubitke, podržavamo iznajmljivače s ugroženih područja i činimo sve što možemo da im olakšamo situaciju, tu smo za sve', poručuje Vukšić.

Neviđeni požar

Vukšić, kao i drugi turistički djelatnici u razgovoru za Hinu složni su u ocjeni da Split i okolica nisu vidjeli takav požar nikad ili bar ne više desetaka godina, a pogotovo ne da istodobno gori 17 požara čije su negativne posljedice velikim dijelom spriječene naporima vatrogasaca i drugih službi te članova Torcide koji su se praktički sami organizirali i pomagali svima kojima je trebalo.

'U Gornjoj Podstrani, koja postaje mali turistički raj s privatnim vilama i bazenima u šumskom dijelu, bilo je oko stotinu turista, koji su uz pomoć domaćina-iznajmljivača u jednom trenutku evakuirani, ali čim se situacija malo poboljšala svi su se vratili nazad, neki još noćas, a neki jutros, što je i rezultat vrhunske reakcije domaćina u tako teškoj i kriznoj situaciji', prepričava za Hinu turistička djelatnica iz Splita iznoseći podatke da je trenutna popunjenost hotela u Splitu oko 98 posto, a privatnog smještaja oko 85 posto.

U Podstrani, noćas je, kako kaže, bilo, i sad je još oko šest tisuća turista, i koliko zna nema otkaza, ali kako doznaje turistički centri dobivaju brojne pozive iz Europe od zabrinutih obitelji i prijatelja turista koji su na tom području, a brojni se turisti koji tek trebaju doći informiraju o prohodnosti cesta, sigurnosti i drugim temama važnim za dolazak i boravak.

Istodobno, na društvenim mrežama i uz hešteg #Split tijekom noći i jutra nekoliko je veleposlanstava u Hrvatskoj, poput švedskog, irskog, finskog, britanskog i drugih, objavilo poruke svojim državljanima o ozbiljnim požarima u splitskoj regiji pozivajući ih da prate servisne i medijske informacije i slijede upute lokalnih vlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!