svečano u metkoviću

Ministar Krstičević na Maratonu neretvanskih lađa: Zajedništvo treba lađarima, ali i cijeloj Hrvatskoj

11.08.2018 u 17:01

Bionic
Reading

Uoči Maratona neretvanskih lađa, gdje će se natjecati 30-ak lađarskih ekipa od Metkovića do Ploča, okupili su se i brojni političari, među kojima je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji je taj događaj ocijenio "pozitivnom pričom" te istaknuo zajedništvo kao najvažnije za lađare, ali i za cijelu Hrvatsku

"Volim ovaj kraj, volim ove ljude, Neretljane...Maraton se održava 21. put, to je velika stvar i velika manifestacija za cijeli prostor doline Neretve, čestitam organizatorima i svima. To je ogromna turistička atrakcija..puno ljudi, sporta, tradicije, povijesti ovog kraja", rekao je Krstičević.

Na novinarska pitanja o zapošljavanju u ministarstvima tijekom ljeta nije želio odgovarati.

"Uvijek imam svoje mišljenje, ali danas sam tu s narodom neretvanskog kraja", rekao je Krstičević te dodao da može odgovarati samo na pitanja koja se tiču maratona ili hrvatske vojske i sustava sigurnosti.

"Lađe, maraton, okupljanje, ljudi, turizam...To je pozitivna priča koja Hrvatskoj treba", naglasio je.

Odgovorio je, međutim, na pitanje hoće li ikada među lađarima biti u lađi i ekipa političara te hoće li sve stranke biti u jednoj lađi ili svaka za sebe.

"Uvijek sam za sport, pa i danas, ako treba zaveslati u lađi. Uvijek. Veslao sam u životu, znam to, mogu i danas", rekao je.

  • +7
Predsjednica Grabar-Kitarović i Damir Krstičević stigli na 21. Maraton lađa u Metković Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Naglasio je da je Hrvatskoj potrebno zajedništvo.

"Vidjeli smo vidjeli zajedništvo u Domovinskom ratu..Kad je Hrvatska zajedno, na okupu, tada nema cilja kojeg na možemo ostvariti...A nedavno, vidjeli ste naše sportaše - zajedništvo, vjera u sebe, angažman požrtvovnost, hrabrost domoljublje. To su te vrijednosti Hrvatske. I danas, na maratonu, kad su lađari u pitanju, naravno, sve to treba", zaključio je ministar Krstičević.

Maraton neretvanskih lađa održat će se u subotu po 21. put u amaterskoj utrci starih plovila na 22,5 kilometara dugoj trasi od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu.

U utrci svake godine sudjeluje 30-ak lađarskih ekipa i tristotinjak veslača u plovilima koja su u povijesti imala ključnu prometno-ekonomsku ulogu za stanovnike neretvanskog kraja.

Maraton počinje u subotu u 17 sati ispod Lučkog mosta u Metkoviću odakle kreće utrka niz Neretve, i to od Metkovića, preko Kule Norinske, Krvavca, Opuzena, Komina, Banje, Šarić Struge, Rogotina, Čeveljuše, Stabline, pa do 22.580 metara udaljenog cilja u Pločama.