STATISTIKA ZA STUDENI

Minimalni rast industrijske proizvodnje

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.12.2010 15:20
  • Objavljeno 22.12.2010 u 15:20
VARTEKS TEKSTILNA INDUSTRIJA

VARTEKS TEKSTILNA INDUSTRIJA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom povećana je u odnosu na listopad za 0,7 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju rast industrijske proizvodnje u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine za 0,2 posto, prvi su rezultati koje je objavio Državni zavod za statistiku

Kumulativni podaci za prvih jedanaest mjeseci ove godine pak pokazuju pad industrijske proizvodnje za 1,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Mjesečna usporedba prema glavnim industrijskim grupacijama, izračunata na temelju desezoniranih indeksa, pokazuje da je u studenom u odnosu na listopad proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila manja za 9,3 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto. Istodobno, porasla je proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 5,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,5 posto i energije za 0,3 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine proizvodnja energije porasla za 5,7 posto. Rast bilježe i netrajni proizvodi za široku potrošnju, za 3,8 posto te kapitalni proizvodi, za 0,7 posto. Nasuprot tome, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 13,4 posto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 5,2 posto.

U prvih jedanaest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, proizvodnja energije povećana je za 2,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,9 posto. Istodobno je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala za jedan posto, proizvodnja kapitalnih proizvoda za 1,9 posto i proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 6,7 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi