ZADNJA GODINA MANDATA

Mesić se okreće gospodarskim pitanjima

24.02.2009 u 13:58

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pojačat će aktivnosti u pronalaženju načina za ublažavanje utjecaja svjetske gospodarske krize, a najkasnije do kraja ožujka organizirat će savjetovanje gospodarstvenika i gospodarskih teoretičara na temu "Hrvatska i svjetska gospodarska kriza - gdje smo i kako dalje", rečeno je danas u Uredu predsjednika.

Savjetnici Predsjednika za vanjsku politiku i za pitanja političkog sustava, Tomislav Jakić i Siniša Tatalović, održali su danas u Uredu predsjednika briefing za novinare posvećen Mesićevim aktivnostima tijekom zadnje godine mandata.

Jedan od ciljeva savjetovanja je pronalaženje mjera za ublažavanje utjecaja svjetske gospodarske krize na hrvatsko gospodarstvo, rekao je Tatalović.

Savjetovanje će biti otvoreno za novinare, a kako se očekuje različita mišljenja, zaključak sa savjetovanja formirat će se unutar dva do tri dana i bit će proslijeđen Vladi, dodao je Jakić. Tema savjetovanja nije "tko je kriv" za sadašnju situaciju, već njeno definiranje i ukazivanje na moguće puteve izlaska iz krize, naglašavaju savjetnici.

"Ne praznimo ladice, već imamo sve više papira", slikovito je opisao Tatalović, naglašavajući da produbljivanje gospodarske krize traži dodatni angažman i pojačanu aktivnost Predsjednika pa će, kaže, posljednja godina mandata hrvatskog Predsjednika bit još intenzivnija od proteklih devet.

Tatalović je naglasio kako će se o tom problemu Predsjednik savjetovati sa svim relevantnim gospodarskim subjektima i stručnjacima, a intenzivirat će se i komunikacija sa svim socijalnim partnerima (sindikati i poslodavci), te s Vladom RH. Dodao je da iz Vlade RH, kojoj je Predsjednik u četvrtak uputio pismeni zahtjev za sudjelovanjem na tematskoj sjednici Vlade o gospodarskoj krizi, još nije došao odgovor.

Hrvatski građani od predsjednika očekuju da se "kao predsjednik građanin" angažira i sudjeluje u aktivnostima koje će omogućiti očuvanje njihovih radnih mjesta i njihova standarda, naglasio je Tatalović.

Mesić će se također i dalje angažirati u provođenju reformi u pravosuđu i javnoj upravi, kao hrvatskog interesa u kontekstu pregovora o ulasku u EU, a i dalje će, temeljem ovlasti, biti angažiran u kontroliranju funkcioniranja političkoga sustava.

Tatalović pritom podsjeća na predstojeće lokalne izbore u svibnju na kojima se prvi put izravno biraju načelnici općina, gradonačelnici, te župani. Nakon izbora bit će dosta aktivnosti na praćenju uspostave tih novih sustva lokalne vlasti, naglasio je i dodao da će Mesić kao "predsjednik građanin" u posljednjoj godini mandata pojačati i izravnu komunikaciju s građanima RH.

Bit će dosta putovanja u zemlji, najavio je Tatalović i naveo da će tako tijekom ožujka Mesić posjetiti Krapinsko-zagorsku, Osječko-baranjsku i Sisačko-moslavačku županiju.