potraga za kadrom

Mesara ni za lijek, pogledajte čega su se dosjetili Braća Pivac i Ravlići

17.01.2018 u 06:40

Bionic
Reading

Hrvatska vapi za kvalificiranim mesarima. Iako ih je u evidenciji 227 nezaposlenih, na burzi se trenutno traži njih više od 50 za rad u hotelima, trgovačkim lancima, mesnicama i mesnim industrijama od krajnjeg istoka do hrvatskog juga, kako onih s iskustvom, tako i onih bez njega. No obrtnika s ovim zanimanjem iz školskih klupa svake godine izlazi sve manje

'Do kadra dolazimo, iskreno, svakako. Definitivno imamo jako velik problem u zadnje vrijeme, posebice što se tiče kvalificiranih, ali i nekvalificiranih mesara koje smo sami obučavali. Imamo 350 zaposlenih, od kojih su najvećim dijelom mesari', odgovara tportalu Ivana Ravlić, izvršna direktorica Mesne industrije Ravlić iz Osijeka.

O prosječnoj mesarskoj plaći u tvrtki, kaže, teško joj je govoriti jer imaju mesara na različitim pozicijama, od klaoničara, preko onih zaposlenih u preradi mesa do mesara u trgovinama. Iako ovo smatraju kompleksnim problemom, pokušat će mu doskočiti kako bi barem vatrogasno zadovoljili potrebe.

'Više nemamo mogućnosti pronalaženja mesara na tržištu kvalificirane radne snage pa bismo od iduće godine krenuli sa stipendiranjem učenika. U promociju planiramo krenuti krajem ove školske godine po osnovnim školama na području Osječko-baranjske županije', dodaje ova direktorica mesne industrije koja je prema posljednjim službenim podacima 2016. godine uprihodila 202,01 milijun kuna, dok su ju zaključili s minusom od 17,73 milijuna kuna.

Paradoksalno je to što je u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u prosincu bilo evidentirano 227 mesara. Najviše nezaposlenih je pak bilo na području Osječko-baranjske (42) te Vukovarsko-srijemske županije (31 mesar), dok je tek jedan bio u Istri. Za gotovo jednakim brojem mesara tragali su poslodavci posljednjeg mjeseca lani, njih 51, kao i u siječnju ove godine. A mesari, u odgovoru HZZ-a za tportal, na zaposlenje čekaju prosječno 4,1 mjesec.

'Svjesni problema nedostatka mesara, a u cilju njegovog rješavanja, već neko vrijeme preko mesnih industrija Grupacije Pivac provodimo dodatne aktivnosti. Do novog kadra dolazimo otvorenim natječajima za posao, usmenim preporukama naših djelatnika i kupaca, kao i putem otvorenih molbi i ponuda za posao', samo je dio aktivnosti kojima pokušavaju doskočiti ovom problemu u Grupaciji Pivac, odgovaraju tportalu.

  • +3
Sve je manje mesara u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja

Ove godine njihova čakovečka Mesna industrija Vajda u suradnji sa Srednjom školom Prelog uvela je i sustav stipendiranja učenika koji su se odlučili za učenje mesarskog zanata.

'Učenicima srednjih škola koji se odluče školovati za mesare osigurano je stjecanje praktičnih znanja i vještina u pogonima Mesne industrije Vajda, PPK karlovačke mesne industrije te Mesne industrije Braća Pivac', odgovaraju tportalu iz Grupacije Braća Pivac koja trenutno zapošljava više od 600 mesara, a prema posljednjim službenim podacima, Mesna industrija Braća Pivac iz Vrgorca 2016. uprihodila je 1,13 milijardi kuna, dok joj je dobit iznosila 54,7 milijuna kuna.

Novim investicijama, poručuju iz Grupacije, a koje su u postupku realizacije, otvorit će se i dodatne potrebe za zapošljavanje stručnog kadra.

No u problemu nisu samo hrvatske mesne industrije, nego i one u Europi. U potrazi za što boljim uvjetima hrvatski mesari odlaze u Irsku, Njemačku i Veliku Britaniju. Ponuda im ne manjka. Tako su prije dvije godine u pohod na Hrvatsku stigli predstavnici mesne industrije Callan Bacon iz irskog mjesta Callan nedaleko od Kilkennyja. U njihovim pogonima zaposleno je nekoliko desetaka hrvatskih mesara koji su se, kako se govorilo na regrutacijama radne snage, pokazali marljivim radnicima za plaću od 2500 eura.