U ZONI RAVČA

Braća Pivac investiraju u rodni kraj: Iz Vrgorca stiže 300 tisuća pršuta

17.03.2017 u 15:53

  • +5

MIP Pivac potpisala ugovor s Gradom Vrgorcem o kupnji zemljišta

Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić / CROPIX

Bionic
Reading

Mesna industrija Braća Pivac službeno je najavila 15 milijuna eura vrijednu investiciju u Gospodarskoj zoni Ravča pokraj Vrgorca: Ondje će izgraditi novu pršutanu i pogon za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, čime će svoje kapacitete objediniti na jednoj lokaciji i povećati na pet tisuća tona godišnje, a u drugoj fazi ondje će se naći i pogon za rasijecanje i preradu mesa

Najveći poslodavac u ovom dijelu Dalmacije, tvrtka u vlasništvu trojice braće Pivac, koja ukupno zapošljava 2200 radnika, od Grada Vrgorca kupila je oko 33 tisuće četvornih metara zemljišta u zoni Ravča, čija je prva faza potpuno komunalno opremljena i u roku od desetak dana će biti dovršena. Nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Ante Pranić pohvalio se da je u roku od samo osam mjeseci uspio oživjeti projekt koji se smatrao klinički mrtvim.

'Prošlog ljeta situacija je bila bezizlazna: morali smo izmijeniti kompletnu dokumentaciju, lokacijsku dozvolu i potvrdu glavnog projekta, riješiti vlasničke odnose i pravne probleme te izvesti radove u koordinaciji s Hrvatskim cestama i HEP-om. Doslovno svaki dan boravio sam ovdje, a uspjeli smo i povući 1,8 milijuna kuna iz projekta IPARD', kazao je Pranić za tportal. Kao rezultat, popunjenost prve faze ove gospodarske zone povećala se s prošlogodišnjih pet na trenutnih 85 posto i samo su još tri parcele ostale slobodne.

Osim braće Pivac, jedan investitor iz obližnjeg Gradca ondje gradi vešeraj za hotele Makarskog primorja, istarska tvrtka gradi halu za obradu i baliranje metalnih konstrukcija, bit će tu još jedna manja pršutana i nekoliko manjih investicija. Uskoro slijede radovi na nastavku uređenja zone, a naglašava se da se sve potrebne dozvole za rad izdaju u roku od tri tjedna.

'Ravča ima izvanredne preduvjete jer se nalazi točno na pola puta između Splita i Dubrovnika, u blizini Hercegovine i u zaleđu luke Ploče i Makarskog primorja, te doslovno stotinu metara od autoceste. Investitori su to prepoznali', kazao nam je Pranić.

Direktor Braće Pivac Ivica Pivac kazao je da je 'dvostruko sretan' jer će se investicijom s jedne strane dati doprinos proizvodnji i otvaranju radnih mjesta u rodnom Vrgorcu, a s druge se ostvaruje strategija širenja poslovanja.

Ova tvrtka osnovana je kao obiteljski obrt još 1952., a trojica braće njezini su suvlasnici u idealnim omjerima. Trenutno je lider na tržištu s proizvodnjom oko 150 tisuća komada dalmatinskog pršuta sa zaštićenim zemljopisnim porijeklom, što planiraju udvostručiti, a uz to će na tržište izbaciti oko 2200 tona dalmatinske pancete, kraškog vrata i dalmatinske pečenice. Pivci imaju snažnu kooperaciju s domaćim uzgajivačima, kod kojih se trenutno uzgaja oko 100 tisuća svinja.

U novom pogonu u Ravči, najavljeno je, uz suvremeniju tehnologiju, svejedno će se maksimalno zadržati tradicionalni elementi proizvodnje pršuta korištenjem bure kao vjetra za sušenje, dimljenja bijelim dimom bukve, graba i hrasta te dugotrajnim zrenjem u uvjetima sličnim dalmatinskim konobama.

Ista tvrtka u svom sastavu ima vlastitu maloprodajnu mrežu, ali i tvrtke Dalmesso, PPK Karlovac i Mesnu industriju Vajda Čakovec, kao i po dva hotela u Dubrovniku i Makarskoj. Vlasnici su najavili da će u modernizaciju pogona u Čakovcu u iduće dvije godine uložiti još 50 milijuna kuna, dok će u svibnju biti dovršen trogodišnji projekt razvoja pogona i optimizacije poslovanja PPK Karlovac, vrijedan 95 milijuna kuna.