Svjetska banka upozorila

Međunarodne financijske institucije nemaju novaca da same financiraju obnovu Ukrajine

12.04.2023 u 05:54

Bionic
Reading

Svjetska banka spremna je odraditi svoj dio u obnovi Ukrajine, nakon razaranja u ruskoj invaziji, ali međunarodne financijske institucije ne mogu same osigurati sav iznos, pa bi se i zapadnoeuropske zemlje trebale uključiti, kazao je u utorak predsjednik Svjetske banke David Malpass

Govoreći na proljetnom sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, Malpass je istaknuo da je Svjetska banka odigrala veliku ulogu u obnovi europske industrije čelika, nakon Drugog svjetskog rata, i da bi mogla odigrati sličnu ulogu u Ukrajini.

Razaranja su zastrašujuća, kazao je i naveo nedavnu procjenu da bi obnova ukrajinskog gospodarstva koštala 411 milijardi dolara ili 2,6 puta više od očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP) Ukrajine u 2022. godini.

Taj iznos, koju su izračunali Svjetska banka, Ujedinjeni narodi, Europska komisija i Ukrajina, znatno je veći u odnosu na procjenu od 349 milijardi dolara, objavljenu u rujnu prošle godine.

Ukupne obveze Svjetske banke u 2022. iznosile su 75 milijardi dolara, što je 50 posto više od prosjeka.

Europska unija ima velika sredstva koja bi mogla uključiti, kazao je Malpass.

"Banka je spremna odigrati svoju ulogu u obnovi, ali iznos za obnovu elektroenergetskog, cestovnog i željezničkog sektora mnogo je veći u odnosu na bilance međunarodnih financijskih institucija", istaknuo je.

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ignacio Marin Fernandez / AFP

Ministrica financija SAD-a Janet Yellen u utorak je ponovila da će Washington podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Rekla je da će potpora SAD-a i Europske unije biti dovoljna Ukrajini do kraja godine, ali ako se rat nastavi, Washington će morati raditi s partnerima kako bi pružio dodatnu potporu.