VAN STANDARDA

McDonald'su ne paše hrvatski krumpir

Bionic
Reading

Kako bi svoje goste upoznao s organizacijom rada i procesom pripreme hrane, McDonald's u Hrvatskoj otvorio im je svoja vrata.Narednih desetak dana svi koji to žele organizirano mogu posjetiti McDonald'sovu kuhinju i vidjeti kako se prave njihovi popularni sendviči i salate

U McDonald'su time žele pokazati da je njihova hrana, koju često smatraju nezdravom, kvalitetna i zdravstveno ispravna te sigurna. Kako kažu, to jamče brojni certifikati, a upravo je McDonald's prvi u Hrvatskoj uveo HACCP sustav te surađuje isključivo s dobavljačima koji garantiraju vrhunsku kvalitetu. Među tim dobavljačima tek je 20 posto hrvatskih, jer nisu svi mogli zadovoljiti stroge uvjete koje McDonald's propisuje, ali niti konkurirati cijenom. Stoga je većina dobavljača iz Europe, piše Poslovni dnevnik

'Meso i peciva dobavljamo iz Austrije, no svježe povrće za sendviče i salate dobavljamo od hrvatskih proizvođača. Fragaria i Dukat, koji nas opskrbljuje mlijekom, najveći su nam od ukupno šest hrvatskih dobavljača', priča Pavel Pavliček, član Uprave i operativni direktor tvrtke Globalna hrana koja je nositelj franšize McDonald's za Hrvatsku.

Kako kaže, voljeli bi da je broj hrvatskih dobavljača i veći, ali zasada ne mogu zadovoljiti sve standarde. Primjerice, lički ili međimurski krumpir je prema McDonald'sovim standardima premali da bi se od njega mogli raditi prženi krumpirići. Što se pak tiče proizvođača mesa, hrvatskim se proizvođačima, kažu u McDonald'su, takva proizvodnja ne bi isplatila, jer bi morali investirati u izgradnju posebnog pogona.

Tu investiciju ne bi mogli pokriti opskrbljujući svega 20 McDonald's restorana te cijenom kojom su još uvijek konkurentniji strani dobavljači. Tako će se u McDonald'su ipak zadržati na postojećima.