koronakriza

Marić: Važna je brzina gospodarskog oporavka, a tu dobro stojimo

13.05.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je, komentirajući procjenu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) o padu hrvatskog BDP-a ove godine za 7 posto i rastu iduće za 6 posto, istaknuo kako analitičari smatraju da će Hrvatska biti među zemljama koje će imati brži oporavak

Hrvatsko gospodarstvo past će u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa sedam posto, no u 2021. bi trebao uslijediti brzi oporavak po stopi od šest posto, stoji u proljetnim prognozama Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) objavljenima u srijedu.

Uoči užeg kabineta Vlade Marić je, odgovarajući na upit novinara, podsjetio da je prvo s procjenama izašao MMF, pa Vlada i EK te kako su manje-više svi na istom tragu.

"Ove godine očekuje nas, nažalost, pad gospodarske aktivnosti s obzirom na Covid-19, a onda je jako važna ta brzina (oporavka)", kazao je.

Dodao je da je dobro da analitičari EBRD-a vide da će Hrvatska biti među onim zemljama koje će imati brži oporavak.

"Mislim da je to jedna od jedna od važnijih odrednica, s obzirom na iskustvo iz prijašnje krize - šest godina je trajala recesija, a 11 godina nam je trebalo da se vratimo na početnu razinu BDP-a", izjavio je Marić.

MMF je sredinom travnja prognozirao da će hrvatski BDP ove godine pasti 9 posto, a iduće porasti 4,9 posto. 

Vlada, pak, za ovu godinu projicira pad BDP-a za 9,4 posto, a za 2021. očekuje oporavak po stopi od 6,1 posto. 

Nedavno je Europska komisija projicirala stopu pada hrvatskog gospodarstva ove godine za 9,1 posto, te rasta u idućoj za 7,5 posto.

Kako ističe Marić, svima je jasno da je gospodarski pad važan koliki god će biti, "ali još je važnije koliko ćemo se brzo vratiti nazad".

"Mi smo uvijek konzervativni u procjenama. Kamo sreće da se ove godine materijalizira manji pad, a iduće godine viši rast nego što smo svi predviđali", rekao je Marić.