sastanci u rijadu

Marić: Teško je zasad procijeniti utjecaj koronavirusa na globalno gospodarstvo

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2020 16:46
  • Objavljeno 24.02.2020 u 16:43
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak je istaknuo da članice skupine najbogatijih država svijeta G20 smatraju kako su izgledi za rast u 2020/21. bolji nego što su bili za 2019., dok je zasad teško procijeniti koliki će biti utjecaj koronavirusa na globalno gospodarstvo.

Marić je tijekom vikenda sudjelovao na sastancima ministara financija i guvernera središnjih banaka država članica skupine G20 u Rijadu, kao predsjednik Vijeća EU, zajedno s povjerenikom za gospodarstvo Paolom Gentilonijem i predsjednicom Europske središnje banke Christine Lagarde.

U telefonskoj izjavi za Hinu, Marić je istaknuo da se na sastanku G20 među ostalim raspravljalo i o izgledima globalnog rasta, a članice te skupine slažu se da su za 2020/21 izgledi rasta nešto povoljniji nego za 2019., poglavito zbog smirivanja određenih tenzija između najvećih gospodarstava po pitanju trgovinskih odnosa te i dalje prisutnog razdoblja niske cijene novca.

„Međutim, na tragu zadnjih događanja vezanih uz korona virus, pojavili su se određeni upitnici. U ovom trenutku teško je procijeniti prije svega koliko dugo i daleko taj virus može ići te sukladno tome, i koliki će biti njegov utjecaj na globalno gospodarstvo”, napomenuo je Marić.

U vezi s time, Marić je istaknuo da su na sastanku u Rijadu sudjelovale delegacije iz svih zemalja u najjačim sastavima, izuzev kineske, u kojoj nisu bili ministar financija i guverner zbog epidemije korona virus u toj zemlji.

Ove godine pod predsjedavanjem Saudijske Arabije, dvodnevni sastanak ministara financija i guvernera članica skupine G20 održan je pod naslovom „Jednake mogućnosti za sve”. Razgovaralo se o i mladima, obrazovanju i inovacijama, temama koje su vrlo interesantne i gospodarski najrazvijenijim zemljama, pa onda i svima ostalima, rekao je Marić.

A kako je istaknuo, nakon drugo vremena i teme iz oporezivanja dobile su globalni odjek – i to digitalno oporezivanje i ujednačeni globalni pristupu oporezivanju. O tim temama razgovaralo se na G20 s namjerom da se i na taj način da doprinos pravednijoj raspodjeli poreznog tereta i zaštite one zemlje i porezne jurisdikcije u kojima pojedine kompanije ostvaruju profite, a ne plaćaju poreze.

Na margini sastanka G20 održana je važna panel diskusija na te dvije teme, na kojem su sudjelovali ministri financija, a kako je Marić rekao, očekuje se da OECD do kraja ove godine izađe s prijedlozima rješenja koji će se potom razmatrati na razini G20, i na drugim instancama, pa tako i na razini EU-a.

G20 skupinu čine EU, Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!