kod bolkovića

Marić: Puni oporavak ne treba očekivati prije kraja 2022., s novcem poreznih obveznika sam oprezniji nego s vlastitim

04.11.2020 u 22:39

Bionic
Reading

Nema države bez gospodarstva, ali nema ni gospodarstva bez države, rekao je ministar Zdravko Marić u emisiji "1 na 1". U emisiji "1 na1" kod Romana Bolkovića potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je o tome kako se nosimo s krizom, gledamo li na nju kroz optiku javnih financija te je li nas ova pandemija išta naučila.

U ovim izazovnim vremenima, krizi bez presedana, epidemiološko-zdravstvenoj s jakim reperkusijama na gospodarstvo, ministar Marić naglašava da koliko god situacija bila izazovna, što se tiče javnih financija one su pod kontrolom i upravljive su, javlja HRT.

'Javne financije krizu su dočekale u takvom stanju da se već praktički na samom početku moglo ići s mjerama pomoći gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta, otpis i oslobađanje poreza. To je čitav niz mjera koje su bile usmjerene na to da se s jedne strane ispunjava nulti cilj, a to je zaštita života i zdravlja, a na gospodarskom planu očuvanje radnih mjesta', dodao je ministar Marić.

'Gospodarstvo je važno, ono puni državnu blagajnu, nema države bez gospodarstva, ali u isto vrijeme u pandemiji smo vidjeli da nema ni gospodarstva bez države, rekao je ministar Marić i dodao da je država ta koja je odmah reagirala u pandemiji, pomogla je zdravstvu i mirovinskom te ostalim sustavima kako bi bili održivi te istodobno i gospodarstvu tijekom lockdowna.

Zajednička karakteristika krizama 2008. i 2020. je to što su refleksije na gospodarstvo bile pad gospodarske aktivnosti, recesija. Ministar Marić rekao je da je žarište prošle recesije bilo u financijskoj sferi koja se prelila na gospodarstvo i nastala je globalna kriza. Trajala je šest godina, oporavak još pet godina i 2019. dostigli smo razinu BDP-a iz 2008.

'Ova kriza je drukčija, zdravstveno-epidemiološka s reperkusijama na gospodarstvo. U prvoj je godini puno veći pad, visoka je razina neizvjesnosti', rekao je. Očekuje se oporavak već početkom iduće godine, ne vidimo puni oporavak prije kraja 2022., to je bazni scenarij, dodao je.

Tri četvrtine proračuna čine mirovina, zdravstvo, plaće, subvencije, kamate, ne ostaje puno manevarskog prostora. S kontrolom rashoda u proračunu napravilo bi se i porezno rasterećenje, stvorili bi se uvjeti za širenje porezne baze i time bi se dao poticaj gospodarstvu i u dobrim i ne baš dobrim vremenima, objasnio je ministar Marić. 'Što se tiče javnih poduzeća, pitanje upravljanja nije uvijek isključivo nužno pitanje samog vlasništva. Želimo poticati gospodarski rast, uravnotežiti javne financije i aktivirati državnu imovinu, ali u širem smislu. Ta poduzeća trebaju stvarati veću vrijednost kako bi i oni u nekim svojim područjima bili zamašnjaci nekih investicija, zapošljavanja, rasta plaća. Oni nisu država u užem smislu riječi, oni imaju svoju notu šire društvene korisnosti', dodao je i rekao kako je puno škrtiji s novcem poreznih obveznika nego sa svojim vlastitim.

'Kamo sreće da govorimo samo o starim dugovima. Koliko god veliki bili, oko pet milijardi, bit će malo manji nakon što se rebalans izglasa, ukupno oko 10,5 milijardi kuna u cijelom sustavu zdravstva. Hipotetski, da sve to skupa platimo i riješimo stare dugove, time nismo riješili problem, jer svaki sljedeći mjesec ukupne obveze rastu za dodatnih 220 milijuna kuna, do kraja prve godine imat ćemo 2,5 milijardi kuna, do kraja mandata 10 milijardi kuna. Moramo prevenirati kako nove obveze nastaju. Kao Vlada ne bježimo od obveza. Ako je konzumirano, ako je netko naručio, više ne propitkujemo, ako moramo platiti, kao odgovorna država i vlast to ćemo i učiniti. Treba napraviti iskorak kako ti novi dugovi ne bi rasli i gomilali se', rekao je Marić.

Ministar smatra da moramo iskoristiti sredstva EU-a za oporavak, koja smo dobili. Moramo se dobro pripremiti, a za dobar primjer na kojem trenutno radimo ističe Hrvatske željeznice. Dva su fonda, za oporavak (investicije) i otpornost (reforme i restrukturiranje), a sredstva se upravljaju i prema državnom i prema privatnom sektoru.

'Idemo s prijedlogom, sutra je na sjednici Vlade novi paket poreznih izmjena, smanjivanje poreza na dohodak s 24 posto na 20 posto, s 36 posto na 30 posto, odnosno poreza na dobit s 12 posto na 10 za male i srednje tvrtke. Mjera je koja ima svoj fiskalni efekt, to je gubitak oko 2,2 milijarde kuna i u isto vrijeme smatramo da bi trebala dati zamašnjak, kao i prethodnih godina, kako gubitak ne bi trebao biti samo manji nego i u dobrim okolnostima reflektirati se na rast BDP-a. Javne financije ne trebaju biti problem našem gospodarstvu, trebaju služiti onome kome trebaju, ako je potrebno uskočiti gospodarstvu, ako ne, barem da ne smetaju', rekao je ministar.

A na pitanje zašto nisu uspjeli uvesti porez na nekretnine, dodao je: 'Ukupno porezno rasterećenje je preko 11 milijardi kuna, nije bila namjera nekoga opteretiti više, svi su puno bolje prošli. Porez koji danas plaćamo niži je u odnosu na onaj koji smo plaćali prije četiri godine. Ukupni porezni prihodi rastu jer su ta porezna rasterećenja dala zamašnjak gospodarstvu i gospodarskoj aktivnosti'.