NAKON SJEDNICE VLADE

Marić objasnio gdje je pronašao dvije i pol milijarde kuna

25.02.2016 u 12:58

Bionic
Reading

Nakon 5. sjednice hrvatske Vlade, premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić održali su konferenciju za novinare na kojoj su prokomentirali detalje novog proračuna

Orešković se još jednom zahvalio Mariću na izradi proračunskih smjernica. 'Rast BDP-a od dva posto je realan plan. Najlakše je napuhati brojeve, a Europska komisija će kasnije reći da to ništa ne valja. Predložili smo deficit od tri posto, to je također realno, a smanjit ćemo i javni dug', rekao je Orešković.

Zadnja poruka bila mu je da je optimiziran cijeli sustav i da se očekuju reforme. Najavio da će se uskoro znati koje će to reforme biti.
Marić je još jednom ponovio da su projekcije realne i ono što se očekuje je potpora hrvatskog gospodarstva.

'Važno je istaknuti da uz ovu projekciju deficita možemo očekivati stabilizaciju javnog duga prema razinama manjim od 80 posto javnog duga', rekao je Marić.

Na komentar da je kostur proračuna isti kao i lani, Marić je rekao da struktura nije ista jer su u proračunu planirane dvije i pol milijarde kune na rashodovnoj strani koje su pronađene rezanjem drugih stavki.

'Što se tiče rashodne strane moram spomenuti i korištenje sredstava EU-a, samo u tom dijelu predviđamo 450 milijuna kuna za sufinanciranje projekata. Očekujemo povlačenje do milijardu eura iz EU fondova', rekao je.

Na pitanje gdje su pronađene dvije i pol milijarde kuna, Marić je rekao da nije dirao mirovine i plaće, već će se rezati subvencije i ostale stavke koje su detektirane u suradnji sa svim ministarstvima. Očekuje da će međunarodne institucije i MMF ohrabriti novu Vladu svojim ocjenama i prognozama.

Po pitanju mjera za zapošljavanje i mjere od tisuću eura za svaku novorođenu bebu, Marić je rekao da te dvije mjere ne treba miješati. 'Za novorođenčad je osigurano tisuću eura, no ta mjera ovisi o stupanja Zakona na snagu. Poticaji za zapošljavanje nemaju nikakve veze s novorođenčadi i ta stavka se neće smanjivati, ali će biti više financirana iz Europskih fondova', zaključio je.

U vezi pregovora sa sindikatima, Marić je rekao da će se i dalje konkretno razgovarati sa sindikatima o proračunskim ograničenjima. 'Velik je posao ispred svih nas, državna uprava mora biti na zavidnoj razini, a ljudi motivirani. Uvest ćemo i sustav nagrađivanja', zaključio.