ministar nije zabrinut

Marić se oglasio oko usporavanja rasta BDP-a: Moramo smanjiti uvoznu ovisnost!

28.08.2019 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju ove godine za 2,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP skočio 3,9 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS). Ministar financija Zdravko Marić tvrdi kako su podaci na tragu očekivanja

'Iz ovih brojki se može izvući nekoliko dobrih ili manje dobrih ili upozoravajućih stvari', kaže ministar financija, prenosi N1.

'Upozoravajući dio je podatak o negativnoj stopi rasta izvoznih roba, te rast uvoza', kaže Marić. 'Svi skupa trebamo staviti fokus na uvoznu ovisnost kako bi ona bila što manja', rekao je.

Nastavak rasta osobne potrošnje je među dobrim stvarima, kazao je Marić, kao i stopa rasta investicija.

'Čim domaća potrošnja zabilježi rast, bilježimo visoku uvoznu komponentu. Što se tiče naše projekcije za cijelu godinu, ona ostaje onakva kakvu smo predstavili nedavno, to je 2,8 posto. Danas s proizvodne strane imamo dobru situaciju što se tiče trgovine na malo', istaknuo je ministar.

'PDV pokazuje kako će ova turistička sezona biti dobra, sukladno fiskaliziranim računima', poručuje Marić.

  • +11
Zdravko Marić, ministar financija Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na pitanje o raščlanjenju privatnih i javnih investicija, Marić je kazao: 'Ne možemo raščlaniti odmah privatne i javne investicije. Javne investicije ovdje jako doprinose, ali svi skupa bi htjeli i veću kontribuciju privatnih investicija. Dakle i Pelješki most i zračne luke su temelj za bilo kakav drugi iskorak u gospodarstvu. Najveći broj negativnih rizika na projekcije, zapravo dolazi izvana, ali ne smijemo zanemariti ni domaće rizike. Što se tiče globalnih efekata, i Njemačka i Italija - ne možemo još uvijek donijeti zaključke da su ušli u recesiju'.

'Ja bih rekao da je u ovom trenutku gospodarski rast na puno zdravijim temeljima, nego što je to bio prije', pojasnio je Marić.