NE MARE ZA RIZIKE

Manje od deset posto malih poduzetnika osigurava imovinu

20.11.2013 u 08:28

Bionic
Reading

Iako malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,8 posto ukupnog broja poduzetnika, više od 90 posto obrtnika, malih i srednjih poduzetnika ili uopće nema osigurateljno pokriće ili ono pokriva samo manji dio rizika kojima je izloženo njihovo poslovanje, upozoreno je na okruglom stolu 'Osiguranja u poduzetništvu i obrtima – (trošak ili) ulaganje u sigurniju budućnost'

Taj su skup organizirali HGK-Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj i Sektor za bankarstvo i druge financijske institucije, Udruženje osiguravatelja te Institut za osiguranje i časopis Svijet osiguranja.

Direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK Tajana Kesić Šapić istaknula je kako je potrebno podići razinu svijesti poduzetnika o osiguranju kao bitnom elementu u strategiji upravljanja rizicima, a i izvršna urednica časopisa Svijet osiguranja Sandra Zanki smatra kako treba probuditi svijest poduzetnika o tome da osiguranja nisu samo trošak nego ulaganje.

Predsjednik Odjela neživotnih osiguratelja u Udruženju osiguravatelja HGK Drago Klobučar mišljenja je da je osiguranje trošak kojeg treba, jednako kao i rizike, ukalkulirati u poslovanje, no naši poduzetnici o tome vrlo malo znaju.

Vani bez osiguranja ne možete ni osnovati tvrtku, a kamoli ozbiljno poslovati, poručio je Klobučar.

Direktor Sektora neživotnih osiguratelja u Triglav osiguranju Tristan Šker rekao je da je postotak imovinskih osiguranja pravnih osoba u Hrvatskoj manji od 20 posto, a obrtnika i malih poduzetnika čak manji od 10 posto.

Premija hrvatskog tržišta osiguranja u 2012. iznosila je oko devet milijardi kuna, no od toga je 3,47 milijardi otpalo na osiguranja motornih vozila, ili 40 posto tržišnog udjela. Na osiguranje od požara i poplava odnosi se samo 587 milijuna kuna, ili 6,5 posto tržišta, na osiguranja od financijskih gubitaka 90 milijuna kuna, ili jedan posto tržišta, a od nezgode 504 milijuna, ili 5,6 posto tržišta. Osiguranja od odgovornosti bilježe premiju od 328 milijuna, što je udio u ukupnoj premiji od 3,2 posto, neki su od podataka iznijetih na skupu.

Šker je upozorio i na problem nedostatnosti pokrića kada je riječ o imovinskim osiguranjima, što često dovodi do nesporazuma, pa i tužbi u slučaju šteta.