ODLUKA VLADE

Maksimalni iznosa jamstva u Programu 'ESIF jamstva' povećan na 10 milijuna eura

09.09.2021 u 14:56

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak maksimalan iznos pojedinačnih jamstava iz programa "ESIF jamstva" Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, podigla s četiri na deset milijuna eura

Uvjet je da se kod jamstava većih od četiri milijuna eura jamči do najviše 50 posto glavnice kredita/leasinga.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je da je dizanje iznosa jamstava neophodno jer se dosadašnji iznos jamstava pokazao premalen kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana.

U obrazloženju odluke Vlade se navodi kako je po Programu "ESIF jamstva" Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije za ESIF Pojedinačna jamstva do sada odobreno 475 jamstava u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi kuna.

Priprema tranzicije prema čistoj energiji

Vlada je u Sabor poslala i konačni prijedlog zakona o tržištu električne energije kojim se priprema tranzicija prema čistoj energiji.

Zakonom o tržištu električne energije preuzima se EU-ova direktiva iz 2019. godine o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju.

"Uspostavljaju se i principi za neometani prijelaz na održivi energetski sustav s niskom razinom emisije ugljika a s ciljem njegove dekabornizacije, te se priprema energetska tranzicija prema čistoj energiji. Isto tako, stvaraju se povoljniji uvjeti za električna vozila, propisuje se uvođenje javno dostupnih i privatnih mjesta za punjenje električnih vozila", kazao je ministar Ćorić.

Kupcima se, nadalje, nudi mogućnost izravnog sudjelovanja u proizvodnji, potrošnji i dijeljenju električne energije, a potiče se i slobodno tržišno natjecanje, odnosno prekogranični pristup novim opskrbljivačima električne energije.

Kao jedna od energetskih djelatnosti uvodi se agregiranje kroz mogućnost promjene opskrbljivača i korištenje više opskrbljivača u pojedinim uvjetima.

Neovisni operator sustava HOPS dužan se, rekao je ministar, organizirati se na temelju toga zakona kao dioničko društvo umjesto društvo s ograničenom odgovornošću što je do sada bio.

Vermilionu produženje istražnog razdoblja

Vlada je produžila istražno razdoblje od godinu dana u svrhu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na istražnom prostoru ugljikovodika "SA-10“, koje obuhvaća Vukovarsko-srijemsku te manje dijelove Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, tvrtki Vermilion Zagreb Exploration.

Naime, pandemija covida obustavila je neke aktivnosti pa Vermilion nije u cijelosti ispunio minimalnu ugovornu radnu obvezu, te mora dovršiti seizmičko snimanje i izraditi istražnu bušotinu.

Razdoblje više sile uzrokovano pandemijom trajalo je od 18. ožujka do 15. srpnja 2020., dok razdoblje II. istražne faze za istražni prostor ugljikovodika "SA-10“ istječe 8. listopada 2021.

Istražno razdoblje sukladno zakonu traje najduže pet godina te se dijeli na dvije istražne faze, pri čemu prva traje tri, a druga dvije godine. Istražno razdoblje može se na zahtjev investitora zbog opravdanih razloga produljiti najviše dva puta tijekom trajanja i to tako da svako produljenje može trajati najviše šest mjeseci.