NOVI UDAR NA BANKE

Mađarska proširila mjere pomoći za dužnike u stranim valutama

05.11.2013 u 10:28

Bionic
Reading

Vladajuća mađarska stranka Fidesz predložila je da se pomoć hipotekarnim dužnicima u stranim valutama proširi na sve vlasnike takvih kredita

Novi prijedlog zakona objavljen je na internetskim stranicama mađarskog parlamenta a predviđa proširenje postojećeg programa pomoći i na zajmoprimce koji kasne s plaćanjem više od 90 dana i na one koji duguju više od 20 milijuna forinti (90.700 dolara).

Program ograničava iznos povrata kroz povlaštene valutne tečajeve, osjetno niže od tržišnih, pri čemu dio razlike plaćaju banke, dio vlada, a dio dužnici, nakon dugog razdoblja počeka.

Vladin izvor kazao je za Reuters da su se čelnik Fidesza Antal Rogan i ministar gospodarstva Mihaly Varga sastali kako bi razgovarali o tom prijedlogu i da ga je ministar podržao.

Po vladi bi on trebao funkcionirati kao privremeno rješenje dok ne podastru vlastito trajno rješenje nakon što tužbe protiv banaka dadu jasniju sliku mogućih rješenja.

'Ove su mjere savršeno prikladne u aktualnoj situaciji u kojoj se nedvosmisleno pravno okruženje (tek) formira', izjavio je glasnogovornik vlade Andras Giro-Szasz na konferenciji za novinare. 'Nakon što pravno okruženje bude jasno, vlada će moći donositi vlastite mjere i prijedloge'.

Prijedlog zakona mogao bi povećati troškove banaka u Mađarskoj koje već plaćaju jedan od najviših bankovnih poreza u Europi ali bi vjerojatno bio puno jeftiniji od drugih mogućih mjera, poput postupne konverzije kredita u forinte po povlaštenom tečaju.

Dosadašnji su vladini programi donijeli tek djelomično olakšanje vlasnicima kredita, uglavnom u švicarskim francima i eurima.

Vlada je bankama dala rok do 1. studenog da izmijene ugovore o kreditima u stranim valutama u korist dužnika. U suprotnom je najavila vlastite mjere za rješenje tog pitanja.

Prijedlog bi mogao postati zakon već u utorak, kazao je Rogan na konferenciji za novinare. Glasnogovornica udruge banaka nije komentirala prijedlog.