MISTERIOZNI 'INTERVJU'

Maček tvrdi da ne stoji iza Todorićeve medijske kampanje iako sve govori suprotno

02.02.2018 u 06:48

Bionic
Reading

Ivica Todorić od rujna prošle godine vodi medijsku kampanju o svojoj nevinosti u slučaju propasti Agrokora. I kad je lansirao svoj blog i sad, kad je objavio intervju na YouTubeu, uz Todorićevo ime iskrsnulo je i ono Ratka Mačeka, bivšeg dugogodišnjeg glasnogovornika HDZ-a dok je stranku vodio Ivo Sanader. Međutim Maček i dalje ponavlja da nema veze s osnivačem Agrokora

Takozvani intervju s Todorićem, objavljen u srijedu na YouTubeu, vodio je dugogodišnji glavni urednik Varaždinske televizije (VTV) Goran Mališ. Vidljivo je da se radi o precizno režiranom razgovoru u kojem Mališ servira Todoriću već unaprijed dogovorena pitanja.

Pokušali smo od Mališa doznati više detalja o 'intervjuu' i tko ga je angažirao, ali on se oglušio na naše pozive i SMS poruke.

Gluh je ostao i direktor VTV-a Marijan Varović, kojeg smo htjeli pitati je li znao za posjet svog urednika Todoriću u Londonu.

Još uvijek nominalni vlasnik Agrokora otkako je izbila kriza u koncernu nije dao ozbiljan intervju nijednom velikom domaćem mediju. Zbog čega se onda odlučio na razgovor za malu i lokalnu TV kuću iz Varaždina?

Čim se otkrilo da je Mališ čovjek koji je 'intervjuirao' Todorića, u kuloarima se pojavila informacija kako iza svega stoji Ratko Maček. Osim što je iz varaždinskog kraja, bivši glasnogovornik HDZ-a na početku svoje karijere radio je kao novinar na VTV-u, a jedno vrijeme bio je i njezin suvlasnik. I dan danas je, doznajemo od pouzdanog izvora, u dobrim odnosima s direktorom Varovićem.

Iz istog izvora doznajemo kako je osim Mališa u London putovao snimatelj VTV-a, što govori kako je sve rađeno u dogovoru s vodstvom televizije.

'Intervju' Ivice Todorića Autor: Youtube

Podsjetimo, i kad je Todorić krenuo s pisanjem svog bloga, pojavilo se ime Ratka Mačeka. Tad se ispostavilo kako je njegov sin Dino Maček vlasnik zagrebačke tvrtke Equuleus koja je bila angažirana za izradu Todorićeve web stranice.

Njegov otac je pak od svega prao ruke riječima kako to nema nikakve veze s njim. Isto ponavlja i sad kad smo ga pitali stoji li iza angažmana urednika i snimatelja VTV-a za 'intervju' s Todorićem.

Goran Mališ govori o svojoj novinarskoj karijeri

'Istina je to da se bavim PR-om i kriznim komuniciranjem te radimo teške stvari, ali nemam veze s Todorićem', kratko je za tportal rekao Maček.

Maček je bio glasnogovornik HDZ-a od 2002. do 2007. godine. Nakon pobjede HDZ-ovaca na parlamentarnim izborima 2003. Ivo Sanader ga je imenovao predstojnikom Ureda za odnose s javnošću, tj. glasnogovornikom Vlade.

HDZ je pobijedio i na izborima 2007. godine, ali je Maček nakon kampanje odstupio s dužnosti glasnogovornika uslijed, tvrdio je kasnije pred sudom, otežane komunikacije sa Sanaderom.

  • +21
Ivica Todorić odlučio je komunicirati putem YouTubea Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Sa srednjoškolskim kolegom Miroslavom Kovačićem osnovao je poduzeće MPR Strateško komuniciranje. Na vrhuncu slave - odnosno u doba Sanaderove vladavine – Maček je bio prigrabio najveće klijente u državi, od duhanske industrije do brodogradnje i od IT-ja do turizma. Tad je dobio neslužbenu titulu PR gurua.

Nakon izbijanja afere Fimi media poslovi su naglo stali, a Kovačić i Maček razišli su se 2012. godine.

U aferi Fimi media Maček je označen kao jedan od ključnih aktera isisavanja novca iz državnih tvrtki, uz Ivu Sanadera, Mladena Barišića i HDZ. Županijski sud osudio ga je na godinu dana zatvora uz četiri godine kušnje, a presuda je kasnije ukinuta na Vrhovnom sudu, no Maček je bio jedini koji se nije žalio.

Od njegovih brojnih firmi sad je na životu, barem prema javno dostupnim informacijama, samo tvrtka za poslovno savjetovanje Plava jabuka koja je 2016. imala prihod od 161 tisuću kuna i dobit od 67 tisuća kuna.