SlavKO Linić:

'Todorić je na vrijeme plaćao dobavljače, politika mu nikad nije pomagala'

31.01.2018 u 09:50

Bionic
Reading

Bivši SDP-ov ministar financija Slavko Linić u intervju za tjednik Globus ustvrdio je da se SDP osramotio povjerenstvom za Agrokor umjesto da je podržao lex Agrokor. Linić tvrdi da je politika nije pomagala Ivici Todoriću ni Agrokoru, te da se dobavljači Agrokora nisu smjeli upustiti u kreditiranje Todorića kako bi naplatili potraživanja

Upitan je li on sudjelovao u pisanju lex Agrokora, Linić je kazao da se on odmaknuo od politike, ali je bio u kontaktu s utjecajnim gospodarstvenicima. 

'Znajući što se događa i koliko su neke tvrtke iz prehrambene industrije bile ugrožene Agrokorovim neplaćenjem dugova, morali smo svi skupa utjecati na političke faktore da poduzmu ono što je trebalo. Istina je da smo mi koji smo sa strane djelovali, unutar pojedinih gospodarskih subjekata, utjecali da se proces upravljanja i utvrđivanja dugova izvuče izvan nadležnosti sudova i preda u nadležnost posebnog upravnog tijela, kao što je to bilo kod predstečajnih nagodbi. Politički smo išli prema Mostu koji je u to prvo vrijeme inzistirao na posebnom zakonu o slučaju Agrokor', rekao je Linić. 

Linić tvrdi da politika nikad nije pomagala Todoriću, već da je ona pokušavala uspostaviti ravnomjernost. 'Tada nije postojao monopol u trgovačkoj branši, a nitko osim Todorića nije htio ulagati. Kad kažemo politika, mislimo na zakonodavca. Zakoni su mijenja i donošeni s ciljem uspostavljanja ravnomjernih odnosa. Privatni biznis je odlučio nešto drugo', kaže Linić. 

Kritizirao je dobavljače Agrokora koji su svoja potraživanja naplaćivali kreditiranjem Todorića, čime se vjerovnički odnos pretvorio u kreditni. 'To jest problem, ali za njega nije kriva politika. To se nije moglo spriječiti jer je taj dio rađen po zakonu', kaže bivši ministar financija. 

Slavko Linić u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan kako komentira optužbe na račun Ante Ramljaka za pogodovanje lešinarskim fondovima, Linić kaže kako je glupost pitati tko je pisao lex Agrokor. 

'Pa baza je bio Zakon o predstečajnim nagodbama. Optuživati vjerovnike je apsurdno. Zakon je dobro postavljen i sada je bitna provedba. Je li nekome pogodovao ili nije? Čujte, pronaći mogućnost za nagodbu ogromna je stvar, veliki posao i veliki uspjeh', zaključio je. 

  • +9
Ante Ramljak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić