POVEĆANJE KAPACITETA

Luci Ploče 50 mil. eura zajma Svjetske banke

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.09.2011 13:49
  • Objavljeno 15.09.2011 u 13:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Svjetska banka i Luka Ploče potpisale su Ugovor o zajmu za dodatno financiranje u visini od 50 milijuna eura za potrebe tekućeg Projekta integracije trgovine i transporta (TTI), priopćeno je danas iz bančina ureda u Zagrebu

Ugovor su jučer potpisali ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur i voditelj Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Hongjoo Hahm. Za potrebe ovoga zajma i ministrica financija Martina Dalić potpisala je s Bankom Ugovor o jamstvu.

Cilj toga projekta odnosi se na promicanje trgovine duž koridora Vc, povećanjem infrastrukturnih kapaciteta izgradnjom kontejnerskog terminala i terminala za rasute terete u Luci Ploče. Koridor Vc je značajan paneuropski transportni koridor, koji povezuje Europsku uniju (EU) s regijom jugoistočne Europe i proteže se od Luke Ploče, preko Bosne i Hercegovine do Mađarske.

Dodatnim financiranjem povećat će se kapacitet terminala za rasute terete u svrhu zadovoljavanja sve veće potražnje, navodi se u priopćenju iz Svjetske banke.

Taj projekt provodi se od 2007. godine te je polučio zapažene rezultate, stoji u priopćenju. Izgrađen je kontejnerski terminal i u funkciji je od kolovoza 2010. godine, čime je godišnji kapacitet kontejnerskog terminala povećan sa 17.000 TEU koliko je iznosio 2005. godine na današnjih 60.000 TEU.

Izgradnja terminala za rasute terete započet će u studenom 2011. godine, a nakon dovršenja na njemu će se moći obavljati godišnji pretovar tereta od 4,6 milijuna tona, a na vezu će moći prihvatiti veće brodove.

Koncesije za kontejnerski terminal i terminal za rasute terete potpisane su u siječnju 2010. godine, nakon čega je Luka Ploče uspješno izvršila dokapitalizaciju, čime je udio države u vlasništvu Luke Ploče smanjen sa 62 na 20 posto. Sve su ove aktivnosti pomogle u tome da koridor kroz Ploče bude cjenovno konkurentniji u usporedbi s alternativnim koridorima, navodi se u priopćenju.

'Zadovoljstvo nam je što smo u mogućnosti pružiti podršku Vladi i Luci Ploče u modernizaciji i povećanju kapaciteta poslovanja na ovom značajnom europskom pravcu, osobito tijekom ovih gospodarski teških vremena. Radujemo se dovršetku ulaganja u luci, koje ne samo što će privući veći promet u luci nego i pridonijeti ukupnom poboljšanju hrvatskog i bosanskohercegovačkog gospodarstva', izjavio je Hongjoo Hahm, voditelj Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj.

Otkako je Hrvatska postala članica Svjetske banke 1993. godine, Banka je dosad osigurala podršku u 47 projekata u ukupnoj visini od preko tri milijarde dolara te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi