NAJSIROMAŠNIJA BUGARSKA

London je najbogatija regija u EU

  • Autor: O. I. N.
  • Zadnja izmjena 20.02.2009 12:03
  • Objavljeno 20.02.2009 u 11:50
London

London

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Novo istraživanje Eurostata pokazuje da je London najbogatija regija u EU-u, dok su najsiromašnije nove članice Unije – Bugarska i Rumunjska

Stanovnici užeg dijela Londona više su nego triput bogatiji od prosjeka Europske unije. Prosječan BDP po stanovniku u centru Londona procjenjuje se na 89.300 eura, što je 336 posto prosjeka EU-a.

Na vrhu ljestvice najbogatijih regija našli su se još i Luxembourg, gdje BDP iznosi 267 posto prosjeka u EU-u, te Bruxelless BDP-om 233 posto prosjeka EU-a i Hamburg s BDP-om 200 posto prosjeka EU-a.

U Austriji, Nizozemskoj, Finskoj, Danskoj, Francuskoj, Švedskoj, Irskoj, Grčkoj, Španjolskoj i Italiji nalaze se regije čiji prosječni BDP iznosi 125 posto prosjeka Unije.

S druge pak strane, svih 20 najsiromašnijih regija EU-a nalazi se u centralnoj i istočnoj Europi: Bugarskoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj, koje su se Uniji priključile prije pet godina.

Na vrhu ljestvice najsiromašnijih su najnovije članice EU-a: Bugarska, čiji sjeveroistok ima BDP 2.600 eura i Rumunjskačiji sjeveroistok ima BDP po stanovniku od 2.900 eura, što kod obiju zemalja predstavlja tek 25 posto prosječnog BDP-a Europske unije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi