POSLIJE PIRANA NOVA ZAMKA?

Ljubljanska banka neće blokirati Hrvatsku

09.06.2010 u 07:48

Bionic
Reading

Spremaju li Slovenci nakon rješavanja graničnog spora novu blokadu hrvatskim pregovorima s EU zahtjevom da se dopusti poslovanje NLB-a u Hrvatskoj, upitali smo Vesnu Pusić, predsjednicu Saborskog odbora za pregovore s EU i ekonomskog analitičara Damira Novotnyja

Pozivajući se na diplomatske izvore, Jutarnji list tvrdi kako će Slovenci nakon rješavanja graničnog spora blokirati zatvaranje poglavlja o slobodi kretanja kapitala zbog Ljubljanske banke. Podsjetimo, hrvatske vlasti su u više navrata onemogućile ulazak na hrvatsko tržište NLB-u, najvećoj slovenskoj banci i sljednici nekadašnje Ljubljanske banke, uvjetujući zeleno svjetlo vraćanjem duga hrvatskim građanima kojima je u Ljubljanskoj banci ostala blokirana tzv. stara devizna štednja.

Stotinjak tisuća hrvatskih građana još uvijek potražuje svoju ušteđevinu od Ljubljanske banke, a njezina se vrijednost procjenjuje na oko 300 milijuna eura. No problem je u tome što je Nova Ljubljanska banka (NLB), osnovana 1994. godine, preuzela od Ljubljanske banke imovinu i potraživanja, dok je staroj Ljubljanskoj banci ostavila sve obaveze.

NLB (Nova Ljubljanska banka): Zanima nas Hrvatska

'U strategiji NLB grupe 2010-2015. godine opredijeljeni smo za sljedeća tržišta zapadnog Balkana: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju. Potencijalno strateško tržište NLB-a je i Hrvatska. Promatramo događaje na hrvatskom tržištu i imamo otvorene oči za moguće prilike', kazali su za tportal u NLB banci. Na pitanje jesu li tražili pomoć slovenske vlade oko ulaska na hrvatsko tržište, iz najveće slovenske banke poručili su kako to ne mogu komentirati.

Analitičar Damir Novotny smatra da se Slovenci koriste poglavljem o slobodi kretanja kapitala da bi osigurali ekspanziju Ljubljanske banke, koju je blokirao Savjet HNB-a, no ne vjeruje da će to zaustaviti Hrvatsku na putu prema Europi.

'To ne može biti prepreka ulasku u EU jer će NLB ionako tada moći poslovati u Hrvatskoj. Uostalom, NLB de facto već radi u Hrvatskoj preko svojih faktoring i leasing kuća, a tu je i LHB banka iz Frankfurta, u većinskom je vlasništvu NLB-a, koja je već prisutna na hrvatskom tržištu', kazao je Novotny.

Ipak, pred političarima ostaje zadatak da riješe problem štediša Ljubljanske banke, koji su zamrzavanjem stare štednje ostali bez svojih uloga.

'Neće se moći zaustaviti ulazak NLB-a u Hrvatsku, jer ulaskom u EU HNB više neće moći zaustaviti ulazak europskih banaka, ali to treba odvojiti od pitanja povrata stare štednje, koje će poput Piranskog zaljeva ostati političko pitanje', kazao je Damir Novotny.

A čak i ako HNB spriječi da NLB osnuje filijale u Hrvatskoj ili da preuzme neku banku, Novotny upozorava da ulaskom u EU nitko neće moći zabraniti hrvatskim tvrtkama da uzimanju kredite kod njih, ili hrvatske građane da štede u Brežicama ako im Slovenci ponude bolje uvjete.

Vesna Pusić, predsjednica Saborskog odbora za pregovore Hrvatske s EU, smatra da Slovenci neće moći zbog Ljubljanske banke blokirati hrvatske pregovore s EU: 'Slabe su šanse za takav zaplet, jer je problem izigranih štediša zbog slučaja Islanda i štediša Velike Britanije i Nizozemske već dobro poznat u Europi.'

'To ne bi mogao biti razlog za blokadu', kaže Pusić, napominjući kako otvoreno pitanje hrvatskih štediša, bez obzira na pristupne pregovore, svakako treba riješiti.