UPOZORENJE SINDIKATA

Linić zabranio godišnji i slobodne dane članovima nagodbenih vijeća

26.02.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić uputio je ovih dana članovima nagodbenih vijeća u postupku predstečajne nagodbe dopis kojim im se zabranjuje korištenje godišnjih odmora, plaćenih i neplaćenih dopusta te slobodnih dana, upozorio je danas Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske

Linić u dopisu objašnjava važnost poštivanja Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u pogledu pravovremenog restrukturiranja pravnih subjekata i stvaranja uvjeta za gospodarski oporavak, zbog čega je potreban puni angažman svakog pojedinog člana nagodbenog vijeća, kaže se u priopćenju sindikata.

'Radi učinkovitog provođenja Zakona i poštivanja propisanih rokova, skreće se pozornost svim članovima nagodbenih vijeća da sve dužnosti i obveze koje su predmetnim Zakonom propisane, moraju obavljati učinkovito i prije svega pravovremeno', zaključuje Linić i u svrhu poštivanja jednog zakona nalaže kršenje Ustava, Zakona o radu i kolektivnih ugovora, ističe sindikat.

Tjedni i godišnji odmor je ustavna kategorija, uređena člankom 56. Ustava Republike Hrvatske, koji glasi: 'Svaki zaposleni ima pravo na tjedni odmor i plaćeni godišnji odmor i ovih se prava ne može odreći'.

Stari godišnji odmor koji se ne iskoristi do kraja lipnja propada, a ako poslodavac poput Linića zabrani njegovo korištenje do 1. srpnja, kada će ga zaposlenik iskoristiti, pita se sindikat.

Slobodni dani u državnoj upravi u pravilu se koriste kao kompenzacija za prekovremeni rad, odnosno nemogućnost korištenja tjednog odmora u danima koji su za to predviđeni. Plaćeni dopust koristi se u slučaju rođenja djeteta i smrti roditelja, elementarne nepogode, preseljenja, darivanja krvi i sl.

'Postavlja se pitanje može li jedan ministar biti iznad Ustava i zemaljskih zakona, odnosno hoće li Linić, paralelno s dopisom upućenim državnim službenicima, poslati sličan dopis i božanskim vlastima te im naložiti da u vrijeme provedbe predstečajnih nagodbi zabrane rađanje i umiranje u obiteljima članova nagodbenih vijeća', kaže se u priopćenju.