INTERVJU ZA BLOOMBERG

Linić: U veljači kreće racionalizacija kadrova u javnim tvrtkama

  • Autor: Tportal/Bloomberg
  • Zadnja izmjena 31.01.2012 15:18
  • Objavljeno 31.01.2012 u 12:58
Gordan Maras i Slavko Linić

Gordan Maras i Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Slavko Linić dao je opširan intervju Bloombergu, u kojem govori o nadolazećoj racionalizaciji među kadrovima u javnim tvrtkama, ali i ostalim načinima na koje misli zadržati kakvu-takvu ekonomsku stabilnost u Hrvatskoj

Hrvatska će, piše Bloomberg, ponuditi najmanje 1,3 američkih dolara vrijednih obveznica na financijskim tržištima Japana i SAD-a. To se događa u trenutku u kojem nova hrvatska Vlada planovima ušteda i rezanja troškova želi izbjeći

srozavanje kreditnog rejtinga u ‘smeće’.

Glavni zadatak vlade Zorana Milanovića je financirati državne dugove te smanjiti proračunsku rupu koja se procjenjuje na nemalih 4,2 posto BDP-a. Premijer Milanović je, podsjeća Bloomberg, prošlog tjedna predložio proračunske rezove ‘teške’ 4,6 milijardi kuna.

‘Kad govorimo o rejting agencijama i Međunarodnom monetarnom fondu, oni su ugodno iznenađeni našim proračunskim rezovima. Sada gledaju koliko su naši prijedlozi rezova realistični te koliko mogu ograničiti naš rast. U faktor će uzeti i utjecaj trenutnog stanja u Europi na procjenu našeg rasta’, rekao je Linić Bloombergu.

Vladina borba za ekonomski rast od 0,8 posto ove godine bazirat će se na poticanju konkurentnosti i domaće potražnje, a ne izvoza, da bi se ograničio efekt očekivane recesije u eurozoni u koju se plasira 42 posto hrvatskog izvoza.

Linić je u razgovoru najavio da će se pokušati zadužiti i na domaćem financijskom tržištu, ali nije naveo konkretnu brojku, piše Bloomberg.

‘Naša borba za ekonomski rast fokusirana je na oživljavanje privatnog sektora i dovođenje novih investicija kroz državna ulaganja i privatizaciju velikih državnih kompanija’, rekao je Linić, a Bloomberg podsjeća da nova vlada priprema privatizaciju Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke.

Linić ne isključuje mogućnost novih rezova u javnom sektoru: ‘Definitivno još nismo dosegli granicu u rezanju troškova. U veljači krećemo s radom na promjenama u javnim tvrtkama koje će se morati koncentrirati na svoje temeljno poslovanje te racionalizirati broj zaposlenih.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi