ISTINA O PRORAČUNU

Linić: Možda će nam trebati pomoć MMF-a

06.11.2013 u 10:59

Bionic
Reading

'U suradnji s MMF-om uvjeti kreditiranja mogli bi biti mnogo povoljniji, a nama će trebati svaka pomoć. O svim se mogućnostima može razgovarati, ali odluka je, naravno, na Vladi', kazao je ministar financija Slavko Linić u intervjuu Globusu najavljujući mogući aranžman s MMF-om

Pripreme proračuna za iduću godinu privode se kraju, a prema Linićevim riječima, neće biti snažnijeg rezanja proračunskih rashoda. 'Da smo išli ognjem i mačem, ne bismo imali rast troškova. A mi smo predvidjeli iduće godine rast rashoda za sedam milijardi kuna: oko 4,7 milijardi

slijedom našeg članstva u Europskoj uniji te dodatne 2,5 milijarde za povećane troškove kamata. Milijardu, milijardu i pol namjeravamo kompenzirati uštedama na materijalnim troškovima, subvencijama i nekim projektima. Prihodovnu stranu planiramo povećati za milijardu, tako da bi ukupni budžetski prihodi 2014. iznosili 114 milijardi, a rashodi bili oko 130 milijardi. To znači da ćemo imati ogroman deficit od 16 milijardi kuna', kazao je Linić.

Najznačajnije uštede očekuju se od rezanja povlaštenih mirovina. 'Mirovine stečene prema posebnim propisima iznad 5.000 kuna smanjujemo za 10 posto. Usto, samo će se mirovine iz rada ubuduće usklađivati s indeksom rasta troškova. Ostale ne', otkriva Linić.

Ministar financija u 2014. očekuje gospodarski rast od barem 1,3 posto. 'Sve zavisi od toga hoćemo li ostvariti tih 1,3 posto gospodarskog rasta. Kad bismo imali taj pozitivan pomak, onda je to već bronhi-efekt. Mogli bismo reći: lakše se diše. Ali, ako se u prva četiri mjeseca 2014. to ne dogodi, onda smo u velikim problemima', upozorava Linić.