michael Burry

Legendarni ulagač iz filma 'The Big Short' upozorava: Špekulacija je više nego pred Veliku depresiju, valuacije su više nego pred dot.com krizu

21.11.2021 u 14:12

Bionic
Reading

Michael Burry, legendarni ulagač s Wall Streeta i osnivač fonda Scion Capital koji je vodio do velike krize 2008., smatra da nas čeka majka svih financijskih kriza. Burry, koji je prvi predvidio veliku krizu na američkom tržištu nekretnina 2008. i koja je u konačnici potopila svijet, smatra da su se ulagači na burzama previše zaigrali, što u kombinaciji s inflacijom ne vodi ni u što dobro

Michael Burry, pomalo ekscentrični financijaš, rijetko istupa u javnosti, no nakon inicijalne javne ponude Riviana, tvrtke koju podržavaju Amazon i Ford i koja će proizvoditi električna vozila, nije mogao šutjeti.

No što se dogodilo s Rivianom i zašto je on važan u ovoj priči? Rivian je naime izašao na burzu i njegova je vrijednost sredinom ovog tjedna iznosila 153 milijarde dolara, tj. po vrijednosti je prestigao i grupu Volkswagen te je postao treći najvredniji proizvođač automobila na svijetu, odmah iza Toyote i Tesle. Problem je u tome što je Rivian, osnovan 2009., kad i Rimac Automobili, do danas proizveo tek stotinjak vozila i gotovo da nema nikakve prihode.

Ubrzo nakon uvrštenja na Nasdaq, dionice Riviana su sa 129 dolara uzletjele na više od 170 dolara, no od utorka tresnule su više od 30 posto te se njima sada trguje po 122 dolara.

Manija i fama koje su se stvorile oko proizvođača električnih vozila te posebno Riviana, koji je lani poslovao s nula dolara prometa, natjerala je Burryja da reagira i upozori na sve fenomene koji su se dogodili na tržištima u posljednje vrijeme.

'Imamo više špekulacija nego u dvadesetim godinama 20. stoljeća, koje su dovele do Velike depresije 1929. Imamo više valuacije nego u devedesetim godinama, koje su dovele do dot.com krize početkom 2000-ih', napisao je Burry.

Burry je na Twitteru konstatirao da su plaće radnika u ovoj godini stagnirale, što je uz visoke stope inflacije osiromašilo većinu ljudi.

'Realne plaće, prilagodimo li ih za inflaciju, u ovoj godini u SAD-u su pale za 2,2 posto. Čini mi se da je ovo jedina zaista bitna vijest u maničnoj godini. Inflacija je ništa drugo nego masovni porez, ne zaboravite to', napisao je.

Prije toga, na temu špekulacija na burzama još u lipnju poručio je da su one predznak 'majke svih slomova': 'Kada kripto padne s bilijunskih vrijednosti, a razne meme dionice s desetina milijardi vrijednosti, gubici u Main Streetu (ulica u kojoj je smješteno američko ministarstvo gospodarstva, tj. realni sektor, op.a.) mjerit će se u veličinama BDP-a pojedinih zemalja.'

Upozorio je i na Teslu, kompaniju koja vrijedi više od bilijun dolara, i Elona Muska, njenog vlasnika koji je prodao deset posto udjela u tvrtki kako bi namirio porezne dugove. Burry misli da Musk prodajom dionica namiruje i osobne dugove te su prema njemu izgledi za ozbiljan pad cijena dionica Tesle oko 90 posto.

Burryjeva oklada protiv tržišta u filmu 'The Big Short' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Burry se proslavio prije velike financijske krize sredinom 2000-ih, kada je upozoravao na veliki nekretninski balon u SAD-u te je zaradio milijune dolara kladeći se na propast tog segmenta tržišta. Povremene ulagače upozorio je da ne ulažu u meme dionice, kriptovalute i ostalu rizičnu imovinu, u kojoj vidi izvor nove velike krize koja će nadmašiti i onu iz 2008., a koja je stvorila izgubljeno desetljeće.