kreće dubinsko snimanje

Ledo prelazi u ruke stranaca? U igri tri ponuđača, među njima i najveća europska tvrtka na tržištu smrznute hrane

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 02.11.2020 10:39
  • Objavljeno 02.11.2020 u 10:33
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Uprava Fortenova grupe odabrala je tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja Leda, nakon kojeg bi trebali podnijeti obvezujuće ponude za preuzimanje. Kako doznaje Jutarnji list, riječ je o norveškoj Orkli, anglo-američkom konglomeratu Nomad Foods i češko-slovačkom konzorciju investicijskih fondova Emma Capital i J&T Private Equity Group

Iz toga slijedi kako su njihove ponude ocijenjene kao financijski najkvalitetnije, no zasad nema informacija o tome koliko su zainteresirani kupci spremni ponuditi za Ledo. Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača dosad nisu javno komentirali proces. Vodeći se nekim sličnim transakcijama u prošlosti Jutarnji list piše da bi ciljana valuacija Leda mogla između 10 i 12 puta EBITDA (dobit prije oporezivanja, amortizacije i aprecijacije).

U slučaju Fortenovina biznisa sa smrznutom hranom to bi iznosilo između 500 i 600 milijuna eura, a s obzirom na to da su čelnici kompanije prije komunicirali kako će konačna odluka o prodaji biti donesena samo pod uvjetom da ponuđeni uvjeti budu adekvatni, logično je pretpostaviti da se ponude ovih tri ponuđača kreću negdje oko gornjeg praga raspona te valuacije.

Iz perspektive budućeg poslovanja Leda kao dobra vijest svakako se čini spoznaja kako svaki od ova tri ponuđača ima vrlo jasne poslovne interese da dalje razvija biznis i ulaže u njegovo jačanje.

Norveška Orkla vodeći je norveški proizvođač prehrambenih proizvoda i pojedinih kategorija robe široke potrošnje, a u svom portfelju posjeduje više od 100 brendova. Posljednjih godina Orkla se vrlo agresivno širi kroz akvizicije, pokušavajući ojačati horizontalne sinergije između svojih proizvodnih i marketinških platformi. Prije dvije godine kompanija je preuzela vodeći lanac pizzerija u Finskoj, a lani - što je zanimljivo iz perspektive interesa za Ledo - i grčkog proizvođača sastojaka za pekarsku proizvodnju i proizvodnju sladoleda.

Kompanija Nomad Foods, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima, najveći je europski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Ono što je zanimljivo kod te tvrtke jest što u svom portfelju uopće nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda osim preuzimanja dominantne uloge na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, dobila i vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla monetizirati kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih europskih država gdje drži lidersku poziciju u segmentu smrznute hrane.

Emma Capital i J&T, pak, financijski su ulagači već poznati hrvatskoj javnosti. Slovački J&T ima vrlo bogat portfelj ulaganja u Hrvatskoj, od Varaždinske banke i Medike, preko hotela Njivice do riječkog Novog lista, a češka EMMA prije dvije godine je preuzela većinski udjel u najvećoj hrvatskoj kladionici Supersport. Za pretpostaviti je kako bi njihova investicijska strategija u Ledu podrazumijevala određeni vremenski rok u kojem bi se pokušala povećati vrijednost kompanije te konzekventna prodaja uz profit, piše Jutarnji list.

Ako su informacije o tri odabrana ponuđača za Ledo točne, one predstavljaju svojevrstan hladan tuš za ambicije zadržavanja jedne od perjanica nekadašnjeg Agrokora u domaćim rukama.

Iako ni za te informacije nije bilo službene potvrde, nakon faze podnošenja neobvezujućih ponuda, domaći mediji su spekulirali kako se u "bitku za Ledo" uključila i koprivnička Podravka, a možda i Atlantic Grupa Emila Tedeschija.

Fortenova grupa: Postoji snažan međunarodni interes za našu djelatnost zamrznute hrane

Iz Fortenova grupe su pak poslali priopćenje u kojem navode da su primili niz neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom.

'Testiranjem tržišta potvrđeno je da među potencijalnim investitorima postoji snažan međunarodni interes za našu djelatnost zamrznute hrane. Sve kvalificirane neobvezujuće ponude dolaze od kompanija s izvanrednim investicijskim i operativnim postignućima u prošlosti. Sretni smo što ćemo u postupak dubinskog snimanja ući s nekoliko iznimno snažnih potencijalnih partnera“, rekao je James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.

'Naš krajnji cilj, povrh maksimiziranja vrijednosti, ostaje odabir strateškog partnera koji će dati najveći doprinos daljnjem razvoju Poslovne grupe zamrznuta hrana. Iako sad ulazimo u fazu dubinskog snimanja, dovršetak procesa i dalje ovisi o pronalaženju partnera koji će prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i njezinih ljudi', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

„Kako bismo proaktivno postigli ciljanu kapitalnu strukturu smanjenjem zaduženosti kompanije, Fortenova grupa spremna je prodati samo jedan segment osnovne djelatnosti, koji bi potencijalno bila Poslovna grupa zamrznuta hrana. Očekujem da će postupak dubinskog snimanja biti dovršen do kraja ove godine, a svoje ćemo ljude i tržište nastaviti pravovremeno obavještavati o daljnjem razvoju događaja“, zaključio je Peruško.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!