AGRARNI BRENDOVI

Lani u Hrvatskoj registrirana 142 Lamborghinija

08.02.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Prema podacima Centra za vozila u Hrvatskoj je u 2022. godini novoregistrirano 1.015 novih traktora. Kako napominju iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme, to je za 47 odnosno 4,4 posto manje nego u prethodnoj 2021. godini, ali i za 33 komada ili 3,4 posto više nego u 2020. godini

"Pad prodaje su zabilježili brendovi koji su najznačajnije zastupljeni na hrvatskom tržištu, kao npr. John Deere, Claas, Case, New Holland i Same, dok su porast ostvarili Lamborghini koji je s 142 komada najprodavaniji traktor u Hrvatskoj u 2022. te modeli AGCO grupacije, Valtra, Fendt i Massey Ferguson", kaže dopredsjednik Udruge Franjo Dominković.

Napominje pritom da je relativno dobra prodaja novih u protekloj godini rezultat zaostalih ranijih narudžbi koji su zbog dugih rokova isporuke (Covid 19 i manjak nekih dijelova) registrirani lani, ali i potpora iz EU fondova koja je zbog dugih rokova obrada ostvarena i potaknula prodaju posebno traktora manjih snaga, piše Agroklub.

U Hrvatskoj u prošloj godini još nije bio prisutan pad investiranja u poljoprivrednu mehanizaciju unatoč značajnom porastu cijena mehanizacije i nadolazećoj recesiji", ističe uz napomenu da se valja zapitati je li u Austriju i Sloveniju već stigao poremećaj na ovom tržištu i očekuje li se i u nas sa zakašnjenjem?

Dvostruko više quadova nego traktora 

Naime, u Austriji je ostvaren pad prodaje novih standardnih traktora sa 6.013 komada, koliko je prodano u 2021. godini, na 4.566 u 2022., odnosno za 1.447 komada ili za čak 24 posto. Pad prodaje su ostvarili Steyr, New Holland, John Deere, Claas, Fendt, Linder i Deutz koji zajedno čine 73,6 posto austrijskog tržišta traktora.

U osvrtu naglašava i da je u RH lani porasla prodaja quadova koji se registriraju kao traktori. Ukupno ih je novoregistrirano 2.015 komada, što je dvostruko više nego traktora.

"Turistička privreda, za koju se valja zapitati ima li jaču potporu od poljoprivrede, puno više investira nego agrarni sektor. Zato je logično više quadova novonabavljeno u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji", dodaje navodeći i je više quadova nego traktora nabavljeno u Zagrebu i Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj, ali i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na našem su tržištu i dalje traženi rabljeni traktori. Tako je novonabavljeno, odnosno promijenilo je vlasnike u 2022. godini njih 3.699. Istina, kaže, u 2022. godini je rabljenih kod novih kupaca manje za 286 komada, tj. za 7 posto. Međutim, kada se uzme broj prodanih-uveženih-nabavljenih na EU tržištu i uveženih starih traktora od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2022. od sveukupno 21.812 komada, proizlazi da je za isto razdoblje to triput više nego novoregistriranih (novonabavljenih) kojih je kod nas prodano 7.415.