POGODNOSTI ZA INVESTITORE

Lakša prenamjena stanova u turističke apartmane

Bionic
Reading

Vlada kreće u izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, jednog od najvažnijih zakona o kojemu ovise urbanistički planovi, izdavanje dozvola i uvjeti građenja nužni za svaku investiciju. Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje pet pravca u kojem će ići izmjene

Prvi je da će se omogućiti lakša prenamjena stanova za turističku djelatnost ili poslovnu namjenu. Po sadašnjem stanju, ako je investitor gradio apartmane za prodaju na moru, ali ih ne može prodati, da bi ih iznajmljivao mora opet vaditi izmijenjenu lokacijsku dozvolu, potvrdu glavnog projekta i uporabnu dozvolu. Isto je želi li se u stanu želi obavljati poslovna djelatnost. To bi se ukinulo kako bi se tisuće neprodanih stanova i apartmana gospodarski aktiviralo. Preispituje se i općenito pitanje namjene objekta kroz dozvole.

Druga stvar koja je dosad blokirala investicije su dozvole za ceste, nužne kako bi objekt uz njih dobio odobrenje za građenje. Često se oko zemlje za cestu spore lokalna i središnja država, a dok nema čistog vlasništva, ne može se izdati dozvola za cestu, samim tim ni za objekt in pored nje. Izmjenama bi se omogućile dozvole za takve slučajeve, a sporovi bi se naknadno rješavali, piše Poslovni dnevnik.

Treće je da će se proširiti popis objekata kojima ne treba odobrenje za građenje, nego lokacijska dozvola.

Četvrta izmjena je možda i najspornija. Smanjit će se broj potrebnih detaljnijih urbanističkih planova prije investicije. Ideja je da se oni donose samo za područja bez infrastrukture i već dovoljnog stupnja uređenosti. Za ostale bi lokalna uprava određivala uvjete gradnje u skladu s planovima višeg reda.

Dodatno, omogućila bi se lakša gradnja ugostiteljsko-turitičkih sadržaja u naseljima na obali.