monetarna politika

Lagarde: 'Inflacija u EU-u još uvijek previsoka, i još će dugo ostati takva'

27.06.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Šefica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je kako je inflacija još uvijek previsoka i da je još prerano za proglašenje ECB-ove pobjede nad rastom potrošačkih cijena

'Inflacija je u europodručju previsoka i kako stvari stoje ostat će takva previše dugo. No izazovi u vezi s inflacijom u eurozoni se mijenjaju', rekla je Lagarde, dodavši da je ovakva tvrdokornost inflacije uzrokovana činjenicom da se ona probija kroz gospodarstvo u fazama, jer različite tvrtke pokušavaju prenijeti troškove jedni na druge.

Ukupna inflacija u svibnju iznosila je 6,1 posto, što je u odnosu na sedam posto u travnju pad. No cilj ECB-a je spustiti inflaciju na dva posto.

Eurozona se suočila s višim stopama inflacije uglavnom nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je povećalo troškove energije u cijelom europskom bloku. No, oni su se posljednjih ispuhali, a najveći skok cijena zapravo bilježe prehrambeni proizvodi.

'Postigli smo značajan napredak, no suočeni s upornijim procesom inflacije ne smijemo posustati i još ne možemo proglasiti pobjedu', dodala je šefica ECB-a, piše CNBC.

  • +6
Christine Lagarde Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

ECB je u borbi protiv inflacije krenuo podizati ključne kamatne stope od srpnja 2022., a još jedno povećanje očekuje se sljedeći mjesec i potencijalno u rujnu.

Neki ekonomski stručnjaci zabrinuti su da bi ovako stroga monetarna politika mogla znatno usporiti gospodarstvo te traže hitnu promjenu smjera u borbi protiv inflacije. No Lagarde kaže da je prerano za takva razmatranja te da se mora jasno reći da će ECB ostaviti stope na tako visokim razinama dokle god bude potrebno.

'Malo je vjerojatno da će središnja banka u bliskoj budućnosti moći sa sigurnošću reći da smo dosegli vrhunac kamatnih stopa. Zbog toga se o našoj politici treba odlučivati ​​od sastanka do sastanka i moramo se oslanjati isključivo na podatke', zaključila je.