OD PARAĆINA DO SEŽANE

Krenuo prvi vlak Željeznice SHS

04.10.2010 u 10:26

Bionic
Reading

Prvi teretni vlak zajedničke željezničke tvrtke Slovenije, Hrvatske i Srbije, Cargo 10, krenuo je jutros iz Paraćina u Srbiji, a vozit će do Sežane u Sloveniji. Riječ je o vlaku s 32 teretna vagona koji prevozi brikete drva namijenjene talijanskom tržištu

Željeznice Srbije pišu kako će na istoj pruzi svaki tjedan voziti vlak, a godišnjim je ugovorom predviđen prijevoz 50 tisuća tona briketa. Put od Paraćina do Sežane prelazit će za 20 sati, što je desetak sati kraće nego do sada.

Krajnji je cilj taj da željeznički koridor od srednje Europe prema Istanbulu postane najbrži put robe prema Turskoj, kad je već najkraći. Na taj bi način sve tri države, povećanjem količine robe, ostvarivale i veći promet.

Sjedište je zajedničke kompanije Cargo 10 u Ljubljani, jer je Slovenija članica Europske unije. Jedan od ciljeva jest skratiti carinsku proceduru među državama kojima vlak prolazi. Sve tri države imaju trećinu udjela u tvrtki pa će tako dijeliti i zaradu.

Prije 20 dana, na sastanku u Zagrebu, i predstavnik Makedonskih željeznica - Transport izrazio je želju da se priključi Alijansi Cargo 10, što su članice prihvatile. Ugovor o priključenju potpisat će se vjerojatno prije polaska prvoga vlaka u organizaciji Alijanse koji se planira pokrenuti početkom listopada. Na sastanku je naglašeno da je grupa otvorena za nove članice.